четвртак, септембар 19, 2024

Konaković poručio Dačiću: Ne možete govoriti o saradnji dok štitite optužene za ratne zločine

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 29. jula 2024. (Beta) – Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković izjavio je da ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ne može govoriti o tome da je normalno da policijske strukture sarađuju širom sveta, sve dok policija i pravosuđe Srbije u toj zemlji kriju desetine osoba optuženih za ratne zločine koje traži BiH.

Konaković je naveo da su za tim osobama raspisane i poternice Interpola. “Sve dok čuvate ubice licemerno je govoriti o normalnoj saradnji“, napisao je Konaković na svom Fejsbuk profilu. Zatražio je od Dačića da Srbija izruči BiH “Ljubana Ećima, Milomira Savčića i desetine drugih zločinaca”.

Foto: Balkanspresrb.rs

Navodeći da ne veruje u dobre namere Srbije, Konaković je naveo da “još manje vjeruje u dobre namere predsednika Aleksandra Vučića, koji je prljavom kampanjom prepunom neistina pokušao da zaustavi usvajanje rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici”.

Sporazum o policijskoj saradnji BiH i Srbije, ocenio je kao štetan, “sve dok pripadnici policije Srbije mogu nesmetano po BiH raditi šta im je volja, u saradnji sa entitetskim i kantonalnim agencijama”. Optužio je policiju Srbije da “štiti i čuva ratne zločince, a zabranjuje ulaz u Srbiju glumcima i pevačicama iz BiH”.

Konaković je na kraju naveo da je Sporazum “možda i nemoguće menjati, jer za to treba saglasnost ministara Republike Srpske (RS)”, dodavši da će učiniti sve da taj sporazum bude makar “popravljen”.