среда, октобар 2, 2024

Vuletić: Zajednica srpskih opština neće biti nova Republika Srpska

Slične objave

Podeli

Gostujući na Televiziji Tanjug, predsednik Građanskog demokratskog foruma i drugi na listi Srbija na Zapadu – Da se struka pita, Zoran Vuletić odgovorio je na optužbe o navodnom falsifikovanju potpisa podrške ovoj koaliciji na Beogradskim izborima.

“Mi moramo, pre svega, zbog sebe da razjasnimo tu situaciju. Otišli smo i korak dalje i ne samo da ćemo se pridružiti tužbi Gradske izborne komisije nego ćemo i preko svojih advokata pokrenuti tužbu protiv NN lica kako bi se skinula ljaga sa nas i makar u bilo kom smislu se nadoknadila šteta Jeleni Zorić ili bilo kom drugom čiji su podaci zloupotrebljeni. Jako mi je žao što su kolege iz GIK (koji su me i podržali, potvrđeno je) rekle da su se principijelno bavili tom temom i žao mi je što nisu postupili na ispravniji način, da su odmah pozvali tužilaštvo i policiju (u tišini) i da stvore elementarne uslove da se obavi istraga. Umesto toga”, kaže Vuletić, “oni su odabrali da se istog dana pojave na konferenciji za štampu, što je kod nas izazvalo gorčinu i sumnju. To znači da si imali drugačiju nameru, da tužilaštvu i policiji daju prednost nego da favorizuju svoju politiku kao jedinu pravovernu i da iskoriste taj događaj da nas diskvalifikuju kao listu”.

O prvom i najvećem problemu – kosovskom Vuletić kaže da “svi u Srbiji znaju šta se desilo sa Kosovom i kako je do kosovskog problema došlo”. Neću da se vraćam u tu daleku prošlost, kaže Vuletić, ističući da danas na stolu imamo Evropski plan. “To znači da je u okviru Evropske komisije ispregovarano, čak i sa pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, koja je to formulacija da uvaži i srpske interese i interese srpske zajednice i ponudi rešenje koje je nama na stolu.

“Moramo da se vratimo u našu blisku prošlost i izvučemo pouke iz grešaka koje smo napravili. Mi imamo problem sa našom vlašću koja je prihvatila samo usmeno… Ako nemamo snage da tim ljudima (Srbima na Kosovu) objasnimo šta se desilo devedesetih i na koji način smo u Kumanovu potpisali kapitulaciju… Pre ili kasnije ovaj Plan će se prihvatiti i implementirati”.

Vuletić je kategoričan: Zajednica srpskih opština neće biti nova Republika Srpska i ne sme narod da se podgreva takvim idejama

Više u video prilogu.

D. B.