петак, октобар 4, 2024

Komšić: Jedino građanska BiH garantuje društvo bez konflikata

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 31. avgusta 2023. (Beta) – Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da da jedino građanska Bosna i Hercegovina garantuje društvo bez konflikata i izlazi iz ere društvenih podela, kao i iz pokušaja podele države. Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima”, naveo je Komšić, odgovaraući predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da BiH ne može biti građanska država.

On je ocenio da se “građanskom BiH garantuju i štite prava pojedinaca, a automatizmom i svi identiteti, uključujući i etničke i verske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine”. Komšić smatra da nacionalne stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identitete do kojih im je stalo. “To je laž i manipulacija. Upravo su ti identiteti najbolje zaštićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi“, naveo je on.

Komšić se osvrnuo i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević”, kazavši da je presuda istorijski važna za BiH, navodeći da se radi o liniji ispod koje se ne ide. “Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu ’Kovačević’, ali takav njegov postupak ne znači ništa. Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je istorijski presedan važan za BiH. Ona sada postaje ‘donja granica’ ispod koje se ne ide”, zaključio je Komšić.

Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu prema kojoj BiH treba da bude jedna izborna jedinica kada je reč o izboru članova Predsedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH.