петак, октобар 4, 2024

Galijeni (Kfor): Iza srpskih demonstranata stoje kriminalne grupe

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 9. juna 2023. (Beta) – Portparol Kfora pukovnik Andrea Galijeni izjavio je danas da je jasno da iza srpskih demonstranata na severu Kosova stoje kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe Kfora.

Galijeni je rekao da su desetine vojnika Kfora povređene tokom protesta u Zvečanu. Naveo je da su od 29. maja dodatne trupe Kfora raspoređene na severu Kosova nakon što su četiri predsednika pre nekoliko dana, kako je rekao, nasilno pokušala da uđu u njihove kancelarije.

“Kfor je bio tu da spreči eskalaciju protesta. Tokom protesta u Zvečanu, vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da mirno protestuju, ali je bilo jasno da se iza njih kriju kriminalne grupe koje pokušavaju da napadnu trupe Kfora”, naglasio je Galijeni, prenosi portal Kossev.

Prema njegovim rečima, dužnost kosovske policije je da pronađe i uhvati ove grupe. “Bilo je jasno da građani žele mirne proteste, ali iza njih su se krile organizovane grupe kako bi napale Kfor i primarna je dužnost kosovske policije da preduzme neophodne radnje da se te grupe pronađu”, rekao je on.

Naveo je da je posle protesta mnogo vojnika iz italijanskog kontingenta povređeno. U početku je, prema njegovim rečima, bilo 11 povređenih iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta. Narednih dana, dodao je, pojavili su se i drugi s lakšim povredama. “Nakon 29. maja, NATO je odlučio da pojača Kfor slanjem dodatnih trupa. Od 5. juna stiglo je 500 vojnika turskog kontigenta koji će biti na Kosovu sve dok bude potrebno”, rekao je Galijeni.

Kazao je da kosovske institucije nisu koordinisale s Kforom za akcije koje su preduzele na severu. “Komandant Kfora je uvek u kontaktu sa svim akterima u regionu, sa institucijama Kosova, vojskom Srbije i drugima. Kada su ovi događaji počeli nekoliko dana pre 29. maja, mogu da kažem da nije bilo koordinacije, jer je to bila jednostrana odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu puste u svoje kancelarije”, istakao je pukovnik.

Upitan da li je Kfor koordinisao akcije s Kosovskom policijom, Galijeni je rekao da je Kfor reagovao samo na situaciju koja je nastala između dve strane. “To nije koordinirana akcija s Kosovskom policijom, to je reakcija Kfora na ono što se desilo nakon što je policija preduzela neke akcije i nakon što je masa reagovala na taj način”, objasnio je Galijeni i naveo da se ne zna kada će trupe misije napustiti opštine na severu Kosova.