петак, септембар 20, 2024

Nacistički simboli na kapiji novosadske Sinagoge

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 29. marta 2022. (Beta) – Na kapiji novosadske Sinagoge tokom prethodne noći iscrtana su tri simbola, među kojima i nacistički, preneo je portal Autonomija.

Najproblematičniji od ova tri simbola jeste treći, koji predstavlja kombinaciju ruskog pravoslavnog krsta i keltskog krsta, koji predstavlja jedno od glavnih obeležja neonacizma, naveo je portal. Na kapiji sinagoge je iscrtan i simbol koji predstavlja skraćenicu na grčkom jeziku za rečenicu “Isus Hrist oslobodilac””.

Duksevi i slična garderoba sa ovim obeležjem mogu se pronaći po srpskim ekstremnodesničarskim prodavnicama, navela je Autonomija.

Iscrtan je i simbol poznatiji kao “Chi Rho”, koji predstavlja monogram Isusa Hrista, koji je sastavljen od slova H i R, koja predstavljaju prva slova Isusovog imena.

“Postavljamo pitanje – kako je moguće da se ovakve stvari dešavaju u Novom Sadu, koji ove godine nosi titulu Evropske Prestonice Kulture? Da li o ovakvoj ‘multikulturalnoj’ Vojvodini vlast konstantno govori?”, navela je Autonomija.