среда, мај 29, 2024

Gruhonjić: Vučić se prema ratu u Ukrajini ponaša kao Draža Mihailović 1943. godine

Slične objave

Podeli

Novinar Dinko Gruhonjić izjavio je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao četnički komandant Draža Mihailović 1943. godine i da “kukavički čeka” kako će se razvijati rat u Ukrajini, umesto da jasno izrazi stav “da li je na strani dobra ili zla”.

“Vučić se ponaša kao i njegov nekadašnji uzor Draža Mihailović, dakle ponaša se kukavički jer su četnici i inače kukavice. Zbog izostanka jasnog stave prema ruskoj agresiji u Ukrajini, Srbija će doći u situaciju da joj se, kao i svakom lošem đaku, ponovi izolacija iz devedesetih godina prošlog veka, samo ovaj put u još gorem obliku”, rekao je Gruhonjić na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

On je oštro kritikovao i većinu opozicionih partija i koalicija u Srbiji zbog “kukavičluka” da se jasno odrede prema ruskoj agresiji.

“Sve u svemu, glavni politički i društveni činioci, sem izuzetaka, od Srbije prave petu kolonu u Evropi”, ocenio je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, nakon izbora 3. aprila Srbija više neće moći da “sedi na četiri stolice”, već će morati jasno da se odredi da li je na strani Putinove Rusije ili je na strani civilizacije.

Novinar Denis Kolundžija ocenio je da poslednjih dana provladini mediji u Srbiji šalju “dvostruke poruke” javnom mnjenju.

“S jedne strane, to je uobičajena rusofilija, ali se s druge strane mogu videti i primeri u tim medijima u kojima se govori da je reč o ruskoj agresiji, a ne o “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, kako to naziva Putinov režim.

Novinar Darko Šper ocenio je da se društvu u Srbiji “ponavljaju devedesete” godine 20. veka.

“Devedesete ne da nisu gotove, nego se samo čeka nastavak. Ovo iz Ukrajine će pre svega da se prelije na Zapadni Balkan”, ocenio je Šper.

On je kritikovao domaće medije jer u njima ima veoma malo ozbiljnih priloga o ratu u Ukrajini, dok se političke partije svrstavaju na stranu Rusije.

Tribinu je organizovala Regionalna akademija za razvoj demokratije.

(Autonomija)