четвртак, октобар 3, 2024

Zasad bez NATO vojne pomoći Ukrajini

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 16. marta 2022. (Beta) – Poljski vicepremijer za odbranu i bezbednost,  Jaroslav Kačinjski, priznao je posle sinoćnje posete Kijevu da se u NATO ni nezvanično ne razgovara o njegovom predlogu da Alijansa pošalje mirovnu, humanitarnu, ali i naoružanu misiju u Ukrajinu za koju je, kako je ocenio, bio dovoljan pristanak samo Ukrajine.

“To je bio poziv da se otvori to pitanje. Bilo kakvi razgovori o detaljima su preuranjeni. O tom pitanju se razgovaralo, ali ne u NATO, nego na drugim forumima gde se takođe raspravlja o ratu u Ukrajini. U svakom slučaju u igri bi bilo i stvaranje zone bez letova, možda ne nad celom Ukrajinom već nad delom teritorije”, kazao je posle sastanka sa ukrajinskim zvaničnicima Kačinjski, koji je i lider vladajućih, poljskih konzervativaca.

Inicijativa da premijeri Poljske, Češke i Slovenije posete Kijev kao znak podrške Evropske unije i izraz solidarnosti i u granatiranom gradu se sretnu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, potekla je iz Varšave.

Sa premijerima je krenuo u Kijev i lider poljske stranke Pravo i Pravda, vicepremijer Kačinjski, za koga je to vrlo simbolično jer je put u Kijev inspirisan posetom podrške zvaničnika EU Gruziji 2008. godine tokom napada Rusije kada je brat blizanac Kačinjskog, tada predsednik Poljske, pokojni Leh Kačinjski, upozorio u Tbilisiju – “sada je napadnuta Gruzija, sutra će baltičke zemlje, posle Ukrajina, a nakon toga možda i Poljska”.

Šef kancelarije poljskog premijera Mihal Dvorčik kazao je danas da je zahtev Kačinjskog bio u stvari apel da međunarodna zajednica nađe rešenje da se zaustave oružane operacije u Ukrajini a da to “nije na ovaj ili onaj način moguće bez učešća NATO”. “Nema govora o ratu NATO protiv Rusije. Nešto drugo je mirovna misija koja nekad na odlučan način ulazi na teritoriju zahvaćenu ratom, a nešto drugo je učešće u ratu”, kazao je Dvorčik.

Šef kancelarije Mateuša Moravjeckog priznao je, ipak, da ta misija ne može da bude čisto mirovna. “Kada vidimo šta se dešava u Ukrajini ta misija ne može da bude mirovna, mora da bude tako dobro opremljena i odlučna da zaustavi eventualnog agresora”, rekao je Dvorčik.

Dok poseta i razgovori trojice premijera sinoć u Kijevu posle osmočasovnog putovanja vozom po Ukrajini dobijaju u Poljskoj i Češkoj i u svetskim medijima aplauze kao jak simbolični gest, predlog Kačinjskog naišao je na kritiku poljske opozicije i nezavisnih medija kao neodgovorni pokušaj da se NATO uvuče u rat sa Ukrajinom i da Kačinjski zaboravlja da je mirovnim misijama potreban mandat UN.

“To je na granici avanturizma. Da je to Kačinjski u Kijevu oglasio u ime NATO to bi bila velika stvar. A predlaže nešto o čemu se ni sa kim nije dogovorio. Pre pravi sebi reklamu. Shvatimo šta bi to značilo: ulazak vojske NATO ili druge bez prethodnog dogovora sa stranama u sukobu to je potencijalni rat sa Rusijom”, kazao je danas bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Radoslav Šikorski, raniji predsednik poljskog parlamenta.

Šikorski je podsetio da mirovne misije ne organizuje NATO i kada u njima učestvuje, već pre svega Ujedinjene nacije i uz pristanak i dogovor sa stranama u sukobu, obično onda kada je već dogovoreno makar primirje.