четвртак, септембар 19, 2024

Mirovni forum u Parizu: Benjamina Karić susrela se sa Makronom

Slične objave

Podeli

PARIZ, 11. novembra 2021. – Tokom boravka na pariskom Mirovnom forumu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u Jelisejskoj palati se susrela sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Prema saopštenju iz kabineta Karić i Makron su razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je napomenula na važnost podrške u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i očuvanju teritorijalnog integriteta. “Nama je potrebno razumijevanje Evrope, ali i mi smo potrebni Evropi. Samo tako možemo odolijevati unutrašnjim i vanjskim izazovima koje sa sobom nosi 21. stoljeće”, poručila je Karić.

Karić je zahvalila Makronu i drugim dužnosnicima, kako je navela, prijateljske Francuske, na podršci i pozivu za učešće na 4. Pariskom mirovnom forumu. Grad Sarajevo je među učesnicima ovog foruma koji je gradska vlast Sarajeva predstavila kao “porodicu velikih gradova, država i uvaženih lidera”.

Brnabić o vodi, vazduhu i čvrstom otpadu

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe učestvuje na Pariskom forumu za mir.  Ali ona je više nego o miru govorila o ekologiji.

“Što se tiče klimatskih promena sve više čujemo glas građana koji zahtevaju od vlada da urade nešto po tom pitanju, da urade nešto povodom čistog vazduha, čiste vode, upravljanja čvrstim otpadom koji moraju da budu jedan od ključnih prioriteta svake vlade”, rekla je premijerka na panelu Foruma za mir.

Ona je dodala da vlade i međunarodne organizacije moraju da sarađuju kako bi pronašli način da postignu pravednu tranziciju kako siromašne zemlje ne bi zaostajale.

“Vodeće države u svetu, ekonomski najbogatije zemlje su najveći zagađivači. Možete da sprovodite energetsku i zelenu tranziciju, to je dobro i benefit za ceo svet, ali ipak ćemo zaostajati. Mislim da se o tome mora ozbiljnije razgovarati”, rekla je Brnabić