петак, октобар 18, 2024

Predsednici parlamenata država zapadnog Balkana u Briselu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/BRISEL, 28. juna 2021. (Beta) – Članovi Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (EP) razgovarali su danas u Briselu sa predsednicima skupština država zapadnog Balkana o ključnoj ulozi parlamenata u proširenju Evropske unije (EU).

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ocenio je da je Zapadni Balkan deo Evrope i da zaslužuje da se u celosti nadje u EU. On je rekao da je Crna Gora smenom vlasti dokazala da kao mala, balkanska zemlja ima izgrađen demokratski kapacitet i da baštini evropske i evroatlantske vrednosti.

“Ima određenih izazova, kako na unutrašnjem planu tako i onih koji se podstiču spolja, ali sam siguran da ih evropskim ponašanjem svih u regionu i uz nesebičnu pomoć iz Brisela, možemo uspješno prevazići”, rekao je Bečić i dodao da Crna Gora ostaje otvorena za građenje najboljih odnosa sa susedima. Kolege iz regiona pozvao je da nađu tačke spajanja, a ne razdvajanja.

Predsednik Skupštine BiH Bakir Izetbegović je istakao da je punopravno članstvo u EU jedan od strateških ciljeva BiH. “Cijenimo sve aktivnosti i preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, naročito preporuke koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru”, rekao je Izetbegović.

BiH je, kako je istakao, teško pogodjena pandemijom korona virusa, ali uspeva da se izbori sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama iako je mehanizam Kovaks, prema njegovim rečima, podbacio. Izetbegović je stakao i problem ilegalnih migracija, jer je BiH jedna od tranzitnih zemalja.

Talat Džaferi, predsednik parlamenta Severne Makedonije, je rekao da su pomoć EP i izveštaji ključni u pomoći zemljama u regionu u procesu integracija. “Protekla decenija je za Severnu Makedoniju i interno i eksterno bila vrlo osetljivo razdoblje. Imali smo napretka u prioritetnim oblastima, tako da smo dobili zeleno svetlo za početak pregovora”, rekao je Džaferi i izrazio žaljenje što je taj proces zaustavljen zbog bilateralnih pitanja.

Predsednik albanske Skupštine Gramoz Ruči je izrazio nezadovoljstvo brzinom integracija koja je opala iako je Albanija izvršila mnoge reforme, a “zbog regija koje nemaju veze sa nama već kao posledica inercije na Balkanu”. Vrlo sam svestan da nismo savršeni, ali naša postignuća su vrlo opipljiva i potpuno smo svesni naših rezultata, kazao je Ruči.

 

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao da današnji sastanak u Briselu pokazuje da se Evropa i Balkan vraćaju normalnom životu nakon teške godine zbog pandemije. On je istakao da optimizam po pitanju proširenja EU opada u odnosu na prvu deceniju 21. veka i da je državama zapadnog Balkana “potreban novi optimizam”, te da te države moraju u EU ući zajedno jer same neće uspeti.