петак, септембар 20, 2024

Vitale: bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana u fokusu NATO

Slične objave

Podeli

On je posle sastanka za poslanike Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, izjavio da je NATO vojna kancelarija u Beogradu potpuno spremna da nastavi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene politike vojne neutralnosti.

Vitale je izrazio podršku dijalogu pod okriljem Evropske unije čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine, i ukazao da Alijansa kroz misiju Kfor ostaje posvećena kontinuiranom angažovanju na Kosovu i Metohiji. Podsetio je da su šefovi država i vlada NATO na samitu u Briselu potvrdili da Alijansa ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom i da bi jačanje odnosa bilo korisno za NATO, Srbiju i za ceo region.
Takodje su dogovorili ambicioznu agendu NATO 2030 koja pokazuje da će se više posvetiti pažnja obukama i izgradnji kapaciteta sa partnerima poput Srbije.

Tomaz Vitale šef NATO vojne kancelarije u Beogradu je na toj funkciji zamenio svog zemljaka brigadnog generala Čezarea Marinelija sredinom marta 2020. Tomazo Vitale je rođen 1963. godine na italijanskom ostrvu Iskja koje se nalazi u Napuljskom zalivu. Završio je Vojnu akademiju u Modeni. U toku svoje bogate karijere između ostalog služio je pri Generalštabu italijanske vojske, u KFOR-u kao komandant operativne grupe, u Albaniji i Iraku.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri PS NATO Dragan Šormaz izrazio je zadovoljstvo održavanjem današanjeg sastanka i istakao važnost informisanja poslanika i javnosti o rezultatima nedavno održanog Samita NATO u Briselu, kao i sa rezultatima saradnje Srbije sa NATO, kroz program Partnerstvo za mir, koja traje već 15 godina.

“Poslanicima je objašnjeno da je Partnerstvo u suštini ponuda, kako je to slikovito general Vitale rekao, iz koje mi vadimo sve ono što nam je potrebno u toj saradnji”, rekao je Šormaz.

M.Markov