среда, фебруар 28, 2024

CG: usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ministar Leposavić smenjen

Slične objave

Podeli

Smena ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave iz marta 2020. kojom se negira genocid u Srebrenici 1995. godine. Ta izjava pokrenula je lavinu kritika u domaćoj javnosti, međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i zapadnim vladama, što je nateralo premijera Krivokapića da parlamentu podnese predlog za Leposavićevu smenu, uprkos oštrim kritikama Demokratskog fronta, najjače koalicije u heterogenom savezu koji podržava Vladu.

Krivokapić je ocenio da su pitanje (DPS-a) o Srebrenici i odgovor ministra (Leposavića) bili “nabacivanje lopte nakon kog je ova Vlada primila autogol” i poručio da je “jedina budućnost Crne Gore da postane i u praksi građanska država”.

Leposavić je smenjen glasovima opozicione Demokratske partije socijalista, ostalih opozicionih stranaka i vladajućeg Gradjanskog pokreta URA. DPS se danas vratila u parlament koji je bojkotovala kako bi glasala za smenu Leposavića.
Protiv su bili poslanici vladajućeg Demokratskog fronta (DF), a uzdržani Demokratske Crne Gore.
Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da će oni bojkotovati parlament dok se ne dogovore šta dalje jer se, kako je kazao, desila velika prevara birača i napravljena neprincipijelna koalicija DPS-a i delova vlasti.

Rezolucijom o Srebrenici se izražava saosećanje za sve žrtve tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i njihove porodice.

Poslanici DF-a tražili su amandmanima brisanje reči genocid i insistirali na reči zločin i osudu “svih zločina u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije”.

Iako je skupštinski Odbor prihvatio amandmane, oni su odbijeni zahvaljujući glasovima DPS-a koji su prekinuli bojkot i došli na glasanje o tom aktu.

Jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio ranije da je cilj Rezolucije demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

 

M.Markov