уторак, мај 28, 2024

Zoran Vuletić: Crkva se bavi politikom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. septembra 2022. – Poslednjih trideset godina Srpska pravoslavna crkva izašla je u javnost, zaposela medije i redovno se mešala u sva društvena i politička pitanja u zemlji. Nije se libila da verbalno štiti i ratne zločince, a njeni predstavnici su običavali da u kameru ubicama bosanskih Muslimana-Bošnjaka požele “bistro oko i irnu ruku”.

Crkva se otela kontroli i zaboravila da je Srbija sekularna država. Njeni predstavnici ne silaze sa malih ekrana i sa novinskih naslovnica, a odlikovanjem osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja (treći put!) i stavom oko Evroprajda, javnog okupljanja i protesta zbog organizacije ove manifestacije (koju je prethodno podržala Vlada Srbija!) kod dela javnosti se prelila čaša. To je bio razlog da Građanski demokratski forum, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Savez antifašista apelom za sekularnu državu u javnosti pokrenu inicijativu za ukidanje veronauke u školskom sistemu Srbije.

Zoran Vuletić (Foto: N1)

To je bila tema u jutarnjem programu TV Nova u kojoj su gostovali predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić i sociolog Vladimir Vuletić. “Imamo niz primera da Srbija nije sekularna država. Crkva je, posebno u poslednjih trideset godina, podržala nacionalističku ideologiju i njeni predstavnici su bili ideolozi tih ratova devedesetih”, rekao je Zoran Vuletić. On je demantovao voditeljku da se SPC nije izjašnjavala o Kosovu, rekavši da to SPC čini redovno i da je Crkva time “pokazala svoje pravo lice”. Zoran Vuletić je istakao treće odlikovanje Vojislavu Šešelju “za rvanje oko Kosova”, kao i ono Miloradu Vučeliću “za profesionalan rad”, ali i nekoliko godina ranije odlikovanje Aleksandru Vučiću kada su neke vladike bojkotovale svečano uručivanje odličja i prijem. “Crkva se bavi politikom i ona nije sposobna da deci približi veronauku, što bi bilo efikasnije iz udžbenika sociolocije”.

Govoreći o apelu, sociolog Vladimir Vuletić je kazao da je to “jedan sasvim legitiman pamflet”. To je u redu i oni koji dele te poglede, to je sasvi m na mestu, ali je teško raspravljati o ideološkim pozicijama. On naglašava “razobličeni kapitalizam” i da je svuda u svetu poslednjih trideset godina na sceni “jedan proces oživljavanja religija”. Vladimir Vuletić smatra da se “svaka organizacija, pokret, grupa trudi da proširi svoje polje delovanja, navodeći da se uticaj Crkve “vratio u škole i u Vojsku”, da je u pitanju širi proces i da SPC “iz različitih razloga” čak manje koristi priliku za promociju.

Zoran Vuletić misli suprotno, da Crkva “maksimalno koristi svoje mogućnosti” i napmenuo da je prethodni patrijarh Irinej za vlast u Crnoj Gori rekao da je “gora od NDH i Anta Pavelića” i da je Crkva radila strašne manipulacije. Crkva se bavi politikom i zato je ona toliko atraktivna, rekao je Vuletić i ponovio odlikovanje Milorada Vučelića i Vojislava Šešelja i istakao darodavca odličja, Vladiku mileševskog koji se slikao sa mitraljezom. “Ovo nije učenje o svim religijama nego pravoslavna nauka. Potvrdu da se Crkva bavi politikom imali ste pre nekoliko dana kada je patrijarh Porfirije u Bijeljini rekao da je ‘moguće menjati granice’. Valjda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali ne i u Srbiji, Sandžaku…”

Foto: lat.rtrs.tv

“Politilari su ponizni pred Crkvom koja je produžena ruka države, govori se da je i predsednik uticao na izbor patrijarha. Crkva ima pravo da iznosi svoje stavove”, kazao je Vladimir Vuletić i stav u vezi Evroprajda (Crkve i države) okarakterisao kao pokušaj da se zadovolje sve strane. “ne možete od Crkve očekivati da javno podrži Prajd, kritikujući izjave vladike Nikanora. “U bazi, među običnim ljudima, pastvom, imate osećanja protiv Prajda i SPC je uspela da to kanališe”, kazao je Vladimir Vuletić.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma je na kraju rekao da su sadašnja vlast Aleksandra Vučića i SPC “u velikoj simbiozi, oni su politički istomišljenici i rade zajedno”.

D. B.

Ceo snimak možete pogledati na YouTube kanalu.