петак, јун 21, 2024

Žofre: Evropske institucije žele ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. maja 2024. (Beta) – Ambasador Evropske unije (EU) Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da Evropske institucije žele ubrzanje porširenja na zapadni Balkan.

On je to rekao posle potpisivanja Memorandum o razumevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) i Delegacije EU u Srbiji sa dekanom FPN-a Draganom Simićem.

Proširenje EU je ponovo na vrhu agende EU i sve evropske institucije jasno su pokazale da žele ubrzanje i inteziviranje procesa proširenja posebno na Zapadni Balkan. Želimo da se taj proces odvija brže nego do sada i zato je EU pokrenula inicijativu Plana rasta za Zapadni Balkan kojom želimo da pomognemo partnerima da brže postanu deo naše porodice“, kazao je ambasador EU.

Žofre je kazao da je Memorandum korak napred u intenziviranju saradnje sa fakultetom sa kojim EU razvija saradnju više godina.

Dodao je da su razmene studenata i nastavnog osoblja sa zemljama EU korisne da bi se što bolje upoznali sa načinom funkcionisanja institucija i kreiranja politika EU.

Posle izbora za Evropski parlament (EP), koji će se održati od 6. do 9. juna imaćemo novi parlament, koji će izabrati novu Komisiju, dakle novi tim koji će voditi EU narednih pet godina, ali tema proširenja ostaje glavni prioritet i pravac razvoja“, kazao je on.