петак, мај 24, 2024

Žiofre: Očekujemo da se kandidati za članstvo progresivno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. oktobra 2022. (Beta) – Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ukazao je večeras u Beogradu na značaj usklađivanja Srbije sa spoljnom politikom Unije, navodeći da Brisel “mnogo računa” na Srbiju.

Posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem mu je uručio godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu, Žofre je rekao da se usklađivanje zemalja kandidata za članstvo u EU sa njenom spoljnom politikom tiče “zajedničke budućnosti”.

“Očekujemo da se kandidati za članstvo progresivno usklađuju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom. Mi računamo mnogo na Srbiju i na sve naše partnere koje smatramo za saveznike, važno je da se usklade sa EU u oblasti bezbednosti”, kazao je Žofre.

On je ukazao da je Srbija u periodu od juna 2021. do juna ove godine, na koji se Izveštaj odnosi, najviše nazadovala u oblasti spoljne politike, pošto je nivo njene usklađenosti sa spoljnom politikom EU pao sa 64 odsto na 45 odsto. “To je povezano sa time što se Srbija nije pridružila restriktivnim merama protiv Rusije i preporukama šefa evropske diplomatije (Žozepa Borela). Proces proširenja je danas geostrateška investicija u mir više nego ikad i treba da iskoristimo priliku da donesemo neophodne odluke, ma kako one bile teške, kako bismo išli napred”, rekao je Žiofre.

On je kazao da je Srbija u posmatranom periodu zabeležila napredak u oblasti pravosuđa, i da je “preduzela važne korake ka nezavisnosti pravosuđa”. Određen napredak Srbija je postigla u borbi protiv korupcije, ograničen u borbi protiv organizovanog kriminala, dok napretka nije bilo u oblasti medija i slobode izražavanja, naveo je Žiofre.

“Ključno je da se glavni zakoni i strategija ne sprovode u potpunosti, posebno kada je reč o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima”, dodao je.