уторак, мај 28, 2024

Zelenski u Bundestagu: Pomoć stigla prekasno

Slične objave

Podeli

S. D.

Vaša pomoć je došla kasno da bi se zaustavio rat, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju putem video-poziva zakonodavcima u nemačkom Bundestagu. On se, međutim, zahvalio Berlinu na ukazanoj podršci.

Si-En-En ukazuje da je ukrajinski predsednik eksplicitno napravio aluziju na Holokaust u obraćanju nemačkim zakonodavcima. „Političari svake godine kažu ‘nikada više’. Sada vidim da su te reči bezvredne. Jedan narod u Evropi se uništava“, rekao je Zelenski.

„Zašto se ‘nikada više’ ne primenjuje? Šta je danas istorijska dužnost Nemačke prema Ukrajini?“

On je apelovao na Nemačku da preuzme „rukovodeću ulogu kakvu zaslužuje“ i zatražio od nemačkog kancelara Olafa Šolca da sruši „zid na putu ka slobodi koji je podigla Rusija u Evropi“. On je takođe uputio kritike zbog, kako je naveo, nedovoljnog delovanja EU nacija pre invazije i rekao da su sankcije prekasno uvedene.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, nemačke lidere je kritikovao i zbog poslovnih interesa njihove zemlje u Rusiji. „Uvideli smo vašu spremnost da nastavite da poslujete s Rusijom i sada smo usred hladnog rata. A opet, to je nešto što vi niste uspeli da vidite. Još uvek se štitite iza zida koji vam ne da da vidite kroz šta prolazimo.“

Obraćanje je završio apelom na Nemačku da se uhvati ukoštac s ruskom agresijom i uvede strože sankcije Moskvi. „Mir je bitniji od prihoda“, poručio je poslanicima.

(Dnevni list Danas)