среда, фебруар 28, 2024

Zelenski: Moskva nije naučila lekcije iz Drugog svetskog rata

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. maja 2022. (Beta) – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je ogorčenje zbog izjave prvog diplomate Rusije Sergeja Lavrova koji je tvrdio da su neki od najgorih antisemita, uključujuči Adolfa Hitlera, bili Jevreji, preneli su danas izraelski mediji.

On je ocenio da te izjave pokazuju da Moskva nije naučila lekcije iz Drugog svetskog rata i rekao da se napadaju spomenici žrtvama i preživeli u holokaustu.
“Najviši diplomata Rusije krivi jevrejski narod za nacističke zločine. Nemam reči”, rekao je kasno sinoć Zelenski u video poruci postavljenoj na njegovom kanalu Telegram na ukrajinskom jeziku.

U nedelju je ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov branio takozvanu denacifikaciju Ukrajine, rekavši da činjenica da je predsednik Zelenski Jevrejin ne isključuje da bude nacista i tvrdio da je nacistički lider ima jevrejsko poreklo, podsećaju izraelski mediji.

Rekao je i da se neko vreme od Jevreja može čuti da su najveći antisemiti bili Jevreji. Te izjave su izazvale oštre kritike i Izrael je pozvao ambasadora Rusije u Tel Avivu na “ne baš lak razgovor”, kako je rekao izraelski šef diplomatije Jair Lapid.

U ponedeljak je lider većine u Senatu SAD Čak Šumer, najviši izabrani zvaničnik Jevrejin u toj zemlji, izjave Lavrova označio “mučnim”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je takodje izrazio ogorčenje i na Tviteru objavio da bi svet trebalo da se izjasni protiv “takve odvratne, opasne retorike” i da podržava ukrajinske partnere suočene sa “zlobnim napadom Kremlja”.

Zelenski je ocenio da činjenica da nema osude iz Kremlja, koji nije zvanično komentarisao izjave Lavrova znači prećutno slaganje sa njegovim tvrdnjama. “Posle smrti običnih ljudi koji su preživeli nacističku okupaciju i nacističke koncentracione logore, od ruskog granatiranja, takvi antisemitski izrazi njihovog ministra znače da su sve lekcije iz Drugog svetskog rata zaboravljene. Ili možda te lekcije nikada nisu naučene”, rekao je Zelenski i dodao da su u ruskom granatiranju oštećeni spomenici u Kijevu i Harkovu.

Izraelski mediji navode da Zelenski, kako se čini, vrši pritisak na Izrael da snizi nivo odnosa sa Rusijom zbog izjava Lavrova i da navodi na odustajanje od politike pokušaja održavanja ravnoteže u podršci Kijevu i pozitivnih diplomatskih odnosa sa Moskvom.

“Pitanje je hoće li izraelski ambasador ostati u Moskvi znajući njihov novi stav? Hoće li odnosi sa Rusijom ostati uobičajeni”, rekao je predsednik Ukrajine. Izrael je za sada, kako je rečeno, jasno preneo svoju poruku ambasadoru Anatoliju Viktorovu i sastanak sa njim je opisan kao “razgovor radi razjašnjenja”, a ne ukora.

Jevrejska država međutim ne isključuje mogućnost daljeg pogoršanja odnosa zbog incidenta, rekao je jedan neimenovani zvaničnik za TV Kanal 12. “Rusi su krili obim svoje agresije od svakog, ali te reči (Lavrova) su neoprostive”, rekao je taj visoki zvaničnik najavio da Izrael sada naginje ka daljem izjednačavanju svog stava o invaziji Ukrajine sa Zapadom.