недеља, јун 16, 2024

Zečević: Rat u Ukrajini biće nastavljen

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 27. februara 2022. – Profesor bezbednosti Berko Zečević ocenio je da je početak rata u Ukrajini i prateća propaganda kojom se opravdava vojna aktivnost u potpunosti repriza događaja koji su se odvijali na prostorima bivše države Jugoslavije u proteklom ratu.

“Nažalost, rat će se nastaviti, ginuće vojnici sa obe strane, nastaviće se stradanje civila i razaranje infrastrukture Ukrajine”, kazao je on za Pobjedu i dodao se neće se dopustiti sukob na području Zapadnog Balkana.

Zečević je kazao da nije očekivao ovako široko obuhvatne napade na teritoriju Ukrajine i da je bio ubeđen da će težište ruskog pritiska izazvanog gomilanjem vojnih snaga na severu i istoku biti usmereno ka uspostavljanju ozbiljnog dijaloga Ukrajine sa predstavnicima izdvojenih delova pokrajina Lugansk i Donjeck i stvaranja uslova za neki vid autonomije unutar Ukrajine.

On je dodao da se sa sa ovim agresivnim delovanjem sada svedoči uspostavljanju novog svetskog poretka baziranog na moći sile, gde demokratija i osnovna ljudska prava više neće biti značajna, i da se stvaraju tri centra moći – Sjeverna Amerika, Rusija i Kina.

“Sinoćnji pozivi predsednika Putina usmjereni ka ukrajinskoj vojsci da izvrše vojni udar, svrgnu legalno izabranog predsednika Zelenskog jasno ukazuju kakav svet nas očekuje. Potrebno je naglasiti da je predsednik Zelenski ukrajinski Jevrej i da je priča o nacističkom rukovodstvu Ukrajine neverovatna i besmislena”.

Zečević je mišljenja da će rat u Ukrajini imati dalekosežne posledice na unutrašnju organizaciju Evropske unije (EU), na njen pogled po pitanju postojanja evropskih vojnih snaga mimo NATO-a, drugačiji način donošenja odluka u spoljnoj i ekonomskoj politici.

“Evropa koju sada poznajemo verovatno u bliskoj budućnosti neće više ovako izgledati”, kazao je on i dodao da je zapadni Balkan realno teritorija Evrope i da će se posledice rata u Ukrajini odraziti na stav EU prema svakoj od zemalja koje nisu u njenom sastavu.

M. M.