понедељак, јул 22, 2024

SPC: Nema zabrane da se sveštenstvo bavi politikom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. februara 2022. – Informativna služba Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da ovo crkveno telo nije donelo zabranu da se sveštenstvo bavi politikom, već je upozorio da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima.

U saopštenju se navodi i da snimak u kojem se vidi patrijarh SPC Porfirije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije deo predizbornog spota Srpske napredne stranke (SNS) i da su mediji koji su objavili da je sveštenstvu zabranjeno bavljenje politikom nedobronamerni.

Informativna služba SPC navodi da je jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima “volšebno osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije na začelju programske i uredjivačke politike”.

“Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, a njene stavke čine stalnu, maltene, vekovnu praksu Pravoslavne Crkve, odnosnim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jednom udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično”, piše u saopštenju.

U saopštenju SPC ocenjeno je da pojedini mediji vode hajku, da im je “problem što postoji patrijarh srpski”, da “brane navodno ugrožena ljudska prava sveštenika” te im poručuje da je narativ o raskolu u crkvi “bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorođenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao”.

Medijima mora biti jasna elementarna činjenica: srpski narod voli svoju Crkvu, svog patrijarha, svoje episkope i sveštenike, ističe se u saopštenju i dodaje da ukoliko bi svaki od 50 vladika krenuo da agituje za onog kandidata ili stranku koja mu se dopada, SPC bi napustila svoju primarnu misiju i zaista prestala da postoji.

M. M.