уторак, фебруар 27, 2024

Zbog kolapsa u EPS dnevno se izdvaja 250 hiljada evra

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 01. februara 2022. godine – Zbog nedovoljne proizvodnje struje u svojim i privatnim postrojenjima u zemlji Elektroprivreda Srbije je prinuđena da uvozi električnu energiju iz inostranstva za šta dnevno izdvaja 250 hiljada i trpi gubitke u visini od 190 hiljada evra, usled razlike između cene po kojoj kupuje i prodaje struju.

Osnovni razlog zbog koga je EPS prinuđen da uvozi struju je što kapaciteti Termoelektrane „Nikola Tesla“, najveće koju Srbija ima, posle kolapsa elektroenergetskog sistema zabeleženog u decembru prošle godine i niza havarija tokom januara još uvek ne proizvodi struju u punom kapacitetu.

Prema rečima sagovornika Danasa u Termoelektrani „Nikola Tesla“ koji je želeo da ostane anoniman, na dnevnom nivou se uvozi oko 10.000 megavat sati električne energije a stabilizacija sistema se ne može očekivati u skorije vreme jer je on upropašćavan u dugom vremenskom periodu.

“Elektroenergetski sistem se upropašćava u kontinuitetu od 2016. godine a kolaps koji je usledio 12. decembra prošle godine bio je samo kulminacija svega toga. Dok se kop u Kolubari ne oporavi i ne počne da se iskopava kvalitetan ugalj, nema oporavka sistema. Naravno, sve pod uslovom da se dotad revitalizuje i sam TENT jer je uticaj lošeg uglja katastrofalan i po proizvodne blokove elektrane” – objasnio je.

On kaže da, među zaposlenima u EPS-u vlada veliko nezadovoljstvo da iako je Milorad Grčić pre tridesetak dana dao ostavku on i dalje upravlja preduzećem jer nije postavljen novi direktor.

danas