уторак, јул 16, 2024

Počela izgradnja gasovoda Niš – Sofija

Slične objave

Podeli

NIŠ, 01. februara 2022. godine – Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je 1. februara na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je oktobar 2023. godine, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, navodi se u saopštenju.

“Vrednost projekta je 85.5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49.6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa”, navode iz Vlade.

Pored Srbije, i Bugarska je za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji od Evropske komisije dobila grant od 27.6 miliona evra.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2.4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

RSE