среда, фебруар 21, 2024

Zašto zapad, EU i GDF?

Slične objave

Podeli

Filip David: Etičko je iznad etničkog

Bez stabilne Stbije nema stabilnog regiona niti stabilne Evrope.

„Raspisani su izbori za 3. april. Kao član nestranačkog Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma (GDF) želeo bih da onima koji još uvek razmišljaju, koji se dvoume za koga će glasati, da ukažem na neke posebnosti Građanskog demokratskog foruma“.

„On predstavlja nastavak one čuvene tradicije još iz Miloševićevog vremena, a to je suprotstavljanje nacionalizmu koji je vodio u zločine i raspad Jugoslavije. To je nastavak tradicije koji se započet sa Građanskim savezom, Nezavisnim piscima, Beogradskim krugom, Forumom pisaca i koja se preko programa GDF ovde održava i dan danas“.

To je, kaže David. jedina politička partija koja se kandiduje na ovim izborima, a koja baštini tu vrstu tradicije. To je, pre svega, nemirenje sa zločinima, počinjenim u devedesetim godinama, jer još nismo raščistili sa onim što je neka osnova politike. Politika se mora zasnivati na etici i na moralu. Etičko je iznad etničkog, to nažalost ni na jednoj strani nakon raspada SFRJ nije sasvim prihvaćeno.

David navodi jednu posebnost GDF-a. “Ima nestranački Politički savet, što znači da oni koji podržavaju GDF nisu ‘vojnici partije’, mogu da kritikuju, imaju savetodavnu ulogu,  učestvuju u političkom životu ali bez obaveze da verno slede sve ono što politička partija ima u svom programu. Istovremeno i na ovim izborima GDF će nastupiti sa jasnom i čistom parolom – Beograd i Srbija na zapadu i u Evropskoj Uniji. Koliko sam mogao da primetim, čitajući programe drugih političkih partija koje se smatraju centrom ili levicom, sve one deklarativno negde u svom programu to podvlače ali niko to ne želi da istakne u prvi plan“.

„Ali, GDF sa svojim koalicionim partnerima upravo to ističe – da su evrointegracije nešto što nema alternativu. Srbija je posebna po tome što je multietnička zajednica, i ako se jednog dana Kosovo izdvoji od nje, ostaju sever i jug Srbije, gde postoje manjinske zajednice koje su i te kako brojne, o njima Srbija mora da vodi računa. U normalnim vremenima i okolnostima to i jeste prednost Srbije taj multietnicizam, ali u vremenima koja su puna tenzija to može da bude problem. Mi vidimo da sadašnja vlast radi sve suprotno od onoga što bi trebalo da radi, ponovo šaljući poruku o takozvanom srpskom svetu što je protmačeno kao drugo ime za ono što se nekada nazivalo velika srbija – svi Srbi u jednoj državi. To unosi element destabilizacije u politički život u Srbiji, stvara probleme sa susedima, probleme u čitavoj regiji Balkana, Evrope pa i šire“.

„GDF insistira na saradnji u regionu, predsednik GDF Zoran Vuletić, često putuje u zemlje regiona, bio je u Podgorici, Bosni i Hercegovini ali i u drugim delovima bivše SFRJ, sve u cilju ostvarivanja saradnje i normalizacije odnosa sa susedima, što jeste jedan od osnovnih programskih ciljeva GDF. Jer, bez stabilne Srbije nema stabilnog regiona, niti stabilne Evrope“.

„Želeo bih da napomenem još jednu stvar, da će se izbori odvijati na svim nivoima, biće i palamentarnih i gradskih izbora. Do sada je Zoran Vuletić bio odbornik u Skupštini grada Beograda i tu se pokazao kao žestok kritičar svega onoga što vodi korupciji, nepotizmu i onome što predstavlja osnovne oblike partokratije. Ako ne znate za koga da glasate, pogledate šta je ovaj čovek govorio i radio u prethodnom periodu u Skupštini grada, pogledate program GDF i svojim glasom podržite čoveka koji će Beograd predstavljati u najboljem svetlu“.

Milena Markov