петак, април 12, 2024

Zašto je Gašić otišao u Priboj!

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Kada se događaji posmatraju parcijalno, a to najveći broj srpskih medija čini, onda se stvari ne mogu dovesti u vezu, pa se i poslednji događaj u Priboju kvalifikuje kao kafanska tuča. Međutim, kontekst u kome se neki događaj odigrava, uvek je najznačajniji za njegovo razumevanje. Kontekst je osnovni nosilac značenja!

Zločin u Priboju se ne sme posmatrati individualno, kao kafanska tuča, ne samo zbog toga što on to nije, već i zbog toga što postoji, već sada ,,tradicija” progona, napada i prebijanja bošnjačkog stanovništva na području opštine Priboj. Ovo poslednje ubistvo korespondira sa onim nacionalističkim ludilom koje su nedavno organizovali pribojski policajci pevajući pesme: ,,Oj Sjenice nova Srebrenice” i  ,,Oj Pazaru novi Vukovaru”.

Zašto je ministar policije Gašić otišao u Priboj? Znamo da ne ide u svako mesto gde se desi ubistvo, nije ga bilo čak ni u Mladenovcu gde se desio masakr. Kad je već došao u Priboj, dobro bi bilo da proveri da li su u pomenutom pevačkom ludilu tokom proslave rođenja deteta kolegi policajcu učestvovali ubica i njegov otac, takođe pribojski policajac. No, znajući sa kim imamo posla, ipak je on u Priboju samo da bi pomogao zlikovcu rečima da se ne radi o etnički motivisanom ubistvu i kako bi opomenuo tužioca da pazi šta radi jer nije ista kazna za ubistvo koje je motivisano nacionalizmom i učešćem u kafanskoj tuči.

Na ovom području su tokom 90-ih izvršeni teški ratni zločini, naročito u selima Kukurovići i Sjeverin, a ni Štrpci nisu daleko.

Napad na bošnjačko stanovništvo u Kukurovićima izvršila je vojska Jugoslavije, a ovo najnovnije delo izvršio je pripadnik MUP-a Srbije. Mediji insistiraju da on nije bio na dužnosti, što bi trebalo valjda da znači da ubistvo nema nikakve veze sa MUP-om Srbije, državnim organima i vlastima.

Iz svega iznetog do sada jasno je da se radi na ,,prepariranju” svedoka i veštaka, i već se nazire scenario u kome je žrtva izazvala sukob i napala poštenog i mirnog policajca, što bi značilo da se radi o nužnoj odbrani.

U skupštinskoj diskusiji ministar je branio MUP tvrdeći da je policija preduzela sve što je trebalo. Međutim, ovo važi samo za postupanje MUP-a nakon ubistva. Da li je MUP preduzeo sve što je trebalo da proveri kakvu ličnost prima u svoje redove? Opis dela daje sliku klasičnog siledžije, bezobzirnog i bezdušnog nasilnika. Ako imam pravo i na neosnovane sumnje, onda mogu da podsetim da je šef Beogradske policije, u kojoj je ubica zaposlen, Veselin Milić, takođe iz Priboja. Njegove veze sa kriminalom o kojima smo u medijima čitali, a nikada nisu demantovane, su već činjenica koju ne treba dokazivati.

Moramo se konačno zapitati i šta radi Rasim Ljajić već više od dvadeset godina u srpskoj politici? Pomagao je Koštunici u relativizaciji saradnje sa Haškim tribunalom, prilagođavao se Tadićevoj predaji srpskih interesa Rusiji, a danas u skupštini narodni poslanik Baćevac (SDP) pomaže Gašiću i traži da se građani razoružaju, a da se policija još bolje naoruža i to u trenutku dok je trajala sahrana u Priboju, jer je policajac ubio građanina (Bošnjaka). Da li Rasim može bar jednom da misli na opšti interes?

Danas građani Srbije protestuju pod sloganom ,, Stop nasilju’’. Političari opozicije imaju obavezu i odgovornost da jasno stave do znanja svima da je posebno nedopustivo etnički motivisano nasilje! (Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma)

M. Markov

Prethodni tekst
Sledeći tekst