субота, јул 27, 2024

Lajčak: “Imamo dogovor o rešenju krize na severu Kosova”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD – 30. septembra 2021. – Miroslav Lajčak evropski specijalni predstavnik za dijalog, objavio je u danas na Tviteru da su Beograd i Priština postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova. “Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu ka napred je upravo postignut”. On je zahvalio pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bisljimiju na spremnosti za dogovor, objvljujući fotografije dokumenta koji je potpisan.

foto: twiter

Ovu odluku srpskih i kosovskih vlasti pozdravli su međunrodni zvaničnici,  Ursula von der Leyen predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije Josep Borrell kao i Američki ambasador u Srbiji Anthony Godfrey.

Prema objavljenom sporazumu, specijalne snage kosovske policije koje su raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ċe se povuči simultano sa povlačenjem blokada. Ovaj proces ċe početi u subotu, 2. oktobra u osam sati ujutro i trajaće najkasnije do 16 sati istog dana. Pre „simultanog povlačenja” trupe KFOR-a ċe se rasporediti na ovim graničnim prelazima i ostaċe na tim pozicijama otprilike dve nedelje kako bi se obezbedilo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja. U tekstu usaglašenog sporazuma se navodi da ċe od ponedeljka, 4. oktobra, takođe u osam sati, početi primena „režima nalepnica”. Ovo ċe biti privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Strane su se takođe složile da formiranju radne grupe gde ċe biti predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije. Radnom grupom ċe predsedavati predstavnici EU. Grupa ima za cilj pronalazak trajnog rešenja za registarske tablice, „zasnovanog na standardima i praksi EU”. Prvi susret radnih grupa, kako stoji u tekstu dogovora, biċe održan 21. oktobra u Briselu. „Unutar šest meseci od prvog sastanka, ova radna grupa ċe na najvišem nivou političkog dijaloga izaċi sa nalazima o trajnom rešenju”, navodi se u tekstu dogovora koji je objavio Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić je komentarišući postizanje dogovora sa Prštinskim vlastima, rekao da je „veliki uspeh srpske strane“ to što će se o konačnom rešenju za registarske tablice tek voditi razgovori u Briselu.
“Mane postignutog dogovora su što će do nekog težeg rešenja za tablice morati da dođe u narednih šest meseci”, dodao je Vučić.
Objašnjavajući „stiker režim“, Vučić je izjavio da “sve ostaje isto što se srpske strane tiče” prilikom ulaska automobila sa kosovskim tablicama u Srbiju – odnosno, na tablice sa RKS (Republika Kosovo) oznakama biće nalepljen “stiker”.
Kosovo, kako je rekao Vučić, neće izdavati privremene tablice za registarske oznake Srbije.
“Neće davati probne RKS tablice za registarske oznake iz Srbije, nego će preko našeg amblema (grba i zastave Srbije na tablicama) da stave stiker. To je jedino što je problem”, rekao je Vučić. On je istakao da kosovski organi neće skidati tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.
“Posebno nema skidanja srpskih KM (oznaka “Kosovska Mitrovica”) tablica koje Beograd izdaje za to područje, niti proganjanja osoba koje imaju te tablice. Odbranili smo i pravo na slobodu kretanja i roba”, rekao je Vučić, ali je dodao da će tablice koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi u praksi moći da se koriste isključivo na severu Kosova.
Iako su bili u istoj zgradi u sredu, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.
M. M.