петак, мај 24, 2024

Žarko Korać o Vučićevom strahu od nuklearnog rata: Putinova pretnja deluje najviše na one koji su uplašeni kao ličnosti

Slične objave

Podeli

Snežana Čongradin

Izjava Aleksandra Vučića da je veoma realno da nam se dogodi nuklearni rat samo potvrđuje pravilo: što je političar više u medijima, to će njegove izjave biti nesuvislije – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Aleksandar Vučić je juče na pitanje da li strahuje od nuklearnog rata, odgovorio da misli da je ovakav scenario „vrlo realan“, te upitao da li je potrebno da ovo ponovi po treći put.

– Mislim da je realnije da se dogodi nego da se ne dogodi – rekao je on.

– Igra se poker u glavu. Niko neće mir, svi hoće pola s druge strane. U stvari, svi bi mir, a da ona druga strana bude poražena. Biće veći rat nego što je sad. Predsednik Si je upozorio Evropu da mora da povede računa o bezbednosti jer ova mala, ograničena kriza u Ukrajini, može da postane uzrok velikih globalnih sukoba. Ja te sukobe očekujem na jesen, i zato očekujem tešku zimu. Mislim da je veći sukob veoma realan. I mislim da je veća šansa da se dogodi nego da se ne dogodi. Rekao sam vam u decembru da ćemo u februaru ili martu imati rat – rekao je Vučić.

Ističući da političari koji zauzimaju puno mesta u medijima gube nas sobom i svojim izjavama kontrolu, Žarko Korać kaže da je Vučić prvi političar u istoriji Srbije koji u potpunosti živi od medija.

– Putinova pretnja nuklearnim oružjem je i imala funkciju zastrašivanja. Naravno, ona deluje najviše na one koji su inače uplašeni kao ličnosti, nezavisno od njihovog javnog junačenja. Pritom su mnogi zaboravili na prvo pravilo nuklearnog rata, takozvani MAD odnosno pravilo zajemčenog uzajamnog nuklearnog uništenja (mutual assured destruction) koje ukazuje da će onaj koji pokrane nuklearni rat biti uništen isto kao i onaj koga napada – kaže Korać.

Ali koliko je Vučić zabrinut za našu bezbednost u Srbiji, dodaje naš sagovornik, „vidi se po tome da je vojsku i policiju stavio u ruke Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu“.

– Javni lik prvog je on sam uništio aferom Belivuk a drugi je zaljubljen u Putina. Eto toliko brine o nama – zaključuje Žarko Korać.

(Danas)