понедељак, април 22, 2024

Kremlj: Nemačka očigledno sprema napad na Rusiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MOSKVA, 4. marta 2024. (Beta) – Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je danas da je prema nedavno objavljenom audio snimku očigledno da Nemačka sprema napad na rusku teritoriju i zapitao da li je u to upućen nemački kancelar Olaf Šolc.

Ruski mediji su prošle nedelje objavili audio snimak sastanka visokih nemačkih vojnih zvaničnika koji su razgovarali o oružju za Ukrajinu i potencijalnom napadu Kijeva na most na Krimu, prenosi Rojters.

“Sam snimak govori da se unutar Bundesvera sadržajno i konkretno razgovara o planovima za izvođenje napada na rusku teritoriju. Ovo ne zahteva nikakvo pravno tumačenje. Ovde je sve više nego očigledno”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Istakao je da je nejasno da li Bundesver to radi na sopstvenu inicijativu, te da se postavlja pitanje koliko su oružane snage uključene, a koliko Šolc kontroliše situaciju i da li je to deo politike nemačke vlade.

On je rekao da su oba scenarija “veoma loša”. “Oba još jednom naglašavaju direktnu umešanost zemalja kolektivnog Zapada u sukob u Ukrajini”, dodao je Peskov.

Nemačka je saopštila da istražuje incident koji je označila kao “očigledno prisluškivanje od strane Rusije”. “Incident je mnogo više od presretanja i objavljivanja razgovora. To je deo informacionog rata koji (ruski predsednik Vladimir) Putin vodi”, rekao je juče nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.