недеља, јун 16, 2024

Zakon o vodama i političari pušteni niz vodu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. jula 2021. – Tekst novog Zakona o vodama i slike grešnih političara na vlasti ubačeni su danas u podne na performansu u fontanu kod predsedništva na Andrićevom vencu u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija okupljenih u pokretu Ekološki ustanak. 

U kaskadama ispod spomenika slavnom piscu niz vodu su simbolično “pušteni niz vodu” brojni nosioci najviših funkcija u zemlji. Našli su se tu i bageri, dečje igračke i makete kuća kao simbol nelegalne gradnje, i fotografije sadašnjeg i bivšeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ministarki Irene Vujović i Zorane Mihajlović, novog funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića, uz povike “Niz vodu da sve Gangule odu”.

Aktivista udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je brojnim novinarima da je nebitno da li će Vučić da potpiše ovaj zakon nedavno usvojen u Skupštini Srbije, jer će svako ko vode, šume, vazduh i zemlju smatra svojim plenom imati posla sa građanima na terenu.

“Oni se više ništa ne pitaju. Više od 30-40 organizacija se okupilo oko Ekološkog ustanka. Pozivam sve građane da se dižu na ustanak gde god im bilo ko takne ono što pripada svima nama. Nećemo im dozvoliti da uništavaju prirodna bogatstva”, poručio je Jovanović, navodeći da su na slikama političari najodgovorniji za novi Zakon o vodama.

Jovanović je rekao da to i nije zakon jer vlast nije pitala narod o onome što mu pripada već se odrodila i namerava da se o prirodnim bogatstvima direktno pogadja sa privatnicima.
Pravni zastupnik “Ekološkog ustanka” Danijela Nestorović rekla je da su političari, čije su slike spuštene u fontanu, prirodna bogastva koja pripadaju svima proglasili javnom svojinom kako bi neposrednom pogodbom dogovarali kome će ga i na koji način ustupiti na korišćenje.

Inače, Zakon je usvojen po hitnom postupku. “Ovim činom smo pokazali da narod želi da se pita i da odlučuje o svojim prirodnim bogatstvima”, rekla je Nestovorić, navodeći da Vučić neće potpisati zakon “ako ima imalo savesti”.

Milena Markov