субота, јул 13, 2024

Vuletić za Hayat TV: Srbija ima diletantsku opoziciju

Slične objave

Podeli

Reagujući na prve rezultate nedeljnih izbora predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić je rekao za sarajevsku Hayat TV da u Srbiji “ne treba očekivati bilo kakve promene”.

Nema promene politike, ostaće isti akteri a ono što je i tužno i žalosno jeste da je kojim slučajem pobedila druga, “opoziciona” strana ne bismo dobili drugu politiku jer su to samo malo manje sposbni izvođači radova politike koju Aleksandar Vučić zagovara i sprovodi poslednjih desetak godina, rekao je Vuletić.

Na pitanje da li je očekivao da će Srpska napredna stranka ponovo da pobedi na republičkom, pokrajinskom nivou i u Beogradu, Vuletić je rekao da bi građani možda i drugačije reagovali “da su imli drugačiju ponudu i drugačije političke opcije”.

Vuletić je mišljenja da je “Srbija protiv nasilja” na neki način zloupotrebila proletošnje tragedije u Beogradu “i formulisali su politiku koja nije dala odgovor na zahteve građana koji su bili na dnevnom redu protestnih šetnji – da se poveća bezbednost, da se da perspektiva za decu, za mlade, najpotentniji deo stanovništva. To je izostalo iz jako niskog političkog zahteva, da se oni, u stvari, bore za tehničku vladu koja bi se – tek – naakon sledećih izbora možda bavila i nekim političkim temama”.

Predsednik jedine građanske političke organizacije u Srbiji smatra da je opoziciona kolona “u beznađu, u uslovima kada su protesti praktično zamrli, od Vučića tražili vanredne izbore i sve je iznenadio odlukom da se ni raspišu.

“Opozicija je do sada pokušala sve osim da se politikom suprotstavi Aleksandru Vučiću. Kad to kažem, osim naše liste Srbija na zapadu apsolutno nijedna druga lista nije zahtevala drzgačiju politiku. Svi su bili saglasni oko njegove regionalne politike, oko politike prema Kini i prema Rusiji, sa odnosom prema Evropskoj uniji (“evropski put na srpski način”)… Problem je, kaže Vuletić, što imamo diletantsku opoziciju a koja je imala jaku medijsku podršku medija Junajted grupe…

O budućim odnosima BiH i Srbije Vuletić najpre napominje da su u izbornoj noću kod SNS “bili predsravnici srpskog sveta” (Milorad Dodik, Andrija Mandić…) i mi ovde prisustvujemo nepromenjenoj politici, samo se povremeno promene akteri. Dodaje da je Evropska unija snizila kriterijume prema Srbije od koje sa “samo očekuje da ne pravi velike probleme u regionu”.

D. B.

(Video snimak Hayat TV u prilogu)