уторак, фебруар 27, 2024

Vuletić: Negiranjem genocida u Srebrenici Vučićeva vlast brani svoju ratnu politiku

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. jula 2021. – Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je da vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića negiranjem genocida u Srebrenici “brani svoju ratnu politiku i svoje sramotno delo”.

GDF čvrsto stoji na stanovištu da nema zločinačkih naroda, ali da postoje zločinačke i genocidne ideologije i politike. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 90-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom”, ističe Vuletić koji kaže da genocid u Srebrenici, jula 1995. godine, “ne bi bio moguć bez vojne, logističke, obaveštajne, propagandne i materijalne podrške Srbije”.

Predsednik GDF podseća da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine presudio da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida u Srebrenici. “Medjutim, iako je Skupština Srbije 2010. donela deklaraciju o prihvatanju te presude, režim Aleksandra Vučića danas je posvećen negiranju srebreničkog genocida”, naveo je Vuletić.

Lider GDF (koji su osnovali bivši članovi Pokreta slobodnih građana izborom Sergeja Trifunovića za predsednika) kaže da je prvi uslov ozdravljenja i moralne obnove srpskog društva – razgraničenje sa zločinom, nacionalizmom i fašizmom, i njihova osuda. “Očekujemo od kolega iz opozicije, od svih časnih kritičara Vučićevog šovinističkog i korumpiranog režima da se o ovim temeljnim civilizacijskim vrednostima izjasne što pre i bez dvosmislenosti. Nema pomirenja sa susedima i evropskog puta Srbije bez jasnog razgraničenja sa zločinom”, dodao je Vuletić.

Vuletić podseća da je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i staraca ubijeno zbog nacionalne pripadnosti, nakon što su srpske snage pod komandom generala Ratka Mladića zauzele Srebrenicu, tada “sigurnu zonu UN”, 11. jula 1995. godine. “Bio je to vrhunac zavojevačke i šovinističke politike ogrezle u zločinu, koja je vođena u ratu protiv suverene države Bosne i Hercegovine. Podsećamo da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde okarakterisali kao genocid izvan svake sumnje”, dodao je predsednik GDF.

D. B.