петак, април 12, 2024

Vuletić: Gotovo je sa velikodržavnim projektom

Slične objave

Podeli

Da li je EU sporazum flaster koji će “zamiriti” ranu ili nasušna potreba Srbije, na N1 televiziji, u emisiji DAN UŽIVO su govorili politikolog Ognjen Bogići predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić.

Bogić je mišljenja da je glavna tačka sporenja Zajednica srpskih opština (ZSO) “i to ne samo pitanje da li će se ona primeniti ili ne nego i koju bi ona ulogu imala”.

Vuletić je mišljenja da je prihvatanje sporazuma u Briselu a potom i njegovo nepotpisivanje “korak unazad” i da je to loše “i za nas i za Kosoovo. On ističe da je na Kosovu daleko manji otpor prema francusko-nemačkom planu nego na Kosovu i da su i kosovski premijer i kompletna opozicija prihvatili i preuzeli su obavezu da ga implementiraju. Za razliku od Srbije i kompletnog javnog mnjenja srpske političke scene.

“Vlast (u Srbiji) je sporazum prihvatila usmeno i potpis i nije potreban. Srbija se obavezala prema trećim stranama i prema sporazumu. To je DOBAR sporazum za Srbiju, imajući politiku koju je Srbija vodila devedesetih godina a koja je dovela do svih sporazuma koji su prethodili ovom sporazumu. Srbija i njeno javno mnjenje kojem političari serviraju, recimo, Rezoluciju 1244 SB UN i niko neće tačno da kaže šta tamo piše. Čak je i predsednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata i kriznim situacijama kada je od Evrope bio pritisnut da se na pravi način krene u rešavanje tog problema rekao: ‘Ljudi, Rezolucija 1244 za koju se svi hvataju je u preko 90 odsto rumačenja nepovoljna za Srbiju i za srpsku stranu i možemo da se uhvatimo za desetak odsto pozitivnih stvari”.

Srbija je, kaže Vuletić, u toj Rezoluciji praktično prihvatila sve iz Rambujea i kasnije su dodata rešenja iz sporazuma u kumanovskom šatoru kada je Srbija kapitulirala.

Zamislite besmislice koje ovde opozicioni poslanici nude Kosovu suštinsku autonomiju. Pa, Kosovo suštinsku autonomiju ima Rezolucijom 1244, nema više ni veće autonomije od toga. Ta je rezolucija garant celovitosti, privremeno, ne trajno, do momenta kada bude odlučivao većinski narod i ne zna šta više izmišljaju naši političari. Manipulišu sa javnošću stičući jevtine političke poene.

Bogić je uveren da ni “tvorci ovog rešenja ne misle da je ovo konačno rešenje. “Ovaj sporazum ne tretira sva pitanja i Priština je nezadovoljna što ne postoji klauzula o međusobnom priznanju jer ako bi ovaj sporazum bio i prihvaćen ostaje pitanje priznanja. Ovo je ‘drži vodu dok majstori ne odu’, ovo je samo jedno poluvreme, kazao je uz oprez da li su se druga strana, kosovska i EU na nešto obavezale i dodao da ne veruje da će u Ohridu biti nešto potpisano.

Vuletić je stav srpske strane ocenio kao “jako loš” i uputao Šta mi, zapravo, hoćemo. “Ovo je MIROVNI PLAN, plan koji je i politički i plan realnosti i plan života i ovo nije ništa novo. Ovaj papir je ubrzala ruska agresija na Ukrajinu i ovo je postao bezbednosni problem za Evropu, a Srbija koja se anestezirano ponaša bi morala da shvati gde je njen interes. “Zašto mi to ne iskoristimo kao kolateralnu korist i da rešimo problem koji je vekovni. Srbiji je potreban vekovni mir sa Kosovom i sa Albancima kako bismo krenuli u prosperitet.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma smatra da će krajnji ishod biti priznanje i da će i Kosovo i Srbija jednog dana biti u EU sa izbrisanim granicama i živeti u miru i prosperitetu. Ono što je bitno da se objasni našim građanima a što ne želi nijedan političar, o čemu Vučić razgovara sa Miroslavom Lajčakom. Svima je sve poznato. Srbija je IZGUBILA KOSOVO 1999. godine kao epolog zle politike Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja prema Albancima od 1990-1999-e. Onda su ušli u rat, NATO pakt se uključio u taj rat i mi smo potpisali kapitulaciju…

“Nasušna je potreba naša da mi što pre prihvatimo sporazum, time činimo dodatni otklon od Rusije i izbacujemo argumentaciju ruskoj politici da može da nas ucenjuje preko Kosova i u krajnjem slučaju prihvatamo realnost. Nije fer prema budućim generacijama da im ostavljamo već naše nasleđene problema. Gotovo je sa velikodržavnim projektom, toga više nema”, istakao je Vuletić.

Srbija živi od EU poslednjih dvadeset godina, ovo je dobra šansa i ne sme da je propusti, i ovo nije nikakva izdaja, rekao je Vuletić i dodao je Narodni pokret za državu (Aleksandra Vučića) “skretanje pažnje, manipulacija, ne znači ništa za budućnost građana, to će biti jedan od mehanizama Vučiću da ovo što je prihvatio u Briselu usmeno.

D. B.