BEOGRAD – 27. septembra 2021. – Jučerašnje nadletanje dva aviona srpske avijacije nad granicom sa Kosovom i Metohijom, povodom višednevne napetosti zbog automobilskih tablica, čin je potpunog bezumlja i dokaz nesposobnosti sadašnje vlasti da se nosi sa problemima koje je spska vlast devedesetih stvorila, a sadašnja ih produžava, stoji u saopštenju Građanskog demokratskog foruma (GDF).

“Prisustvo ministra odbrane Nebojše Stefanovića i načelnika Generelštaba generala Milana Mojsilovića, ali još više ruskog ambasadora Aleksandar Bocan Harčenka i izaslanika ruske vojske generala Aleksandra Zinčenka, nagoveštava najgore slutnje o čemu razmišlja politički vrh Srbije i Rusije”.

Nema sumnje da oružje kojim se već nekoliko godina zvecka oko Kosova, neko ima nameru da upotrebi i tako ne samo Srbiju i Kosovo, već ceo Balkan i mnogo više od toga gurne u sunovrat. Lažne priče o tome kako Aleksandar Vučić brine o stabilnosti Srbije i Balkana i o Srbima na Kosovu i Metohiji, raspršene su u trenutku hukom borbenih aviona, navodi GDF.

Građanski demokratski forum najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje srpskih vlasti i ruske diplomatije, jer ono ni najmanje ne doprinosi rešavanju trenutene situacije na Jarinju, niti na Kosovu uopšte. Demonstriranje sile samo pogoršava odnose i doprinosi sukobu koji se može proširiti u regionu, a uz moćne saveznike na obe strane. Sve se to dešava zbog nesposobnosti vlasti i frustracije potisnutim osećajem odgvornosti za posledice politike devedesetih zaključuje Zoran Vuletić,predsednik GDF.