недеља, април 14, 2024

Vuletić: Ako ne pobedi lista “Srbija na zapadu – da se struka pita” zemlja će nastaviti da tavori, tinja

Slične objave

Podeli

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma tokom razgovora za Analitiku poručuje da je iluzorno govoriti o smanjenom uticaju Rusije u slučaju da opozicija na izborima u Srbiji osvoji većinu. Smatra da bi ukoliko ta opozcija sklopi tehničku vladu, region za nijansu bio mirniji ali samo zato zato jer je, kaže, društvo iz tehničke vlade mnogo nesposobnije od Vučića

Jovana Vuković

U nedjelju 17. decembra u Srbiji će biti održani parlamentarni izbori, a glavno pitanje koje se veže za taj dan je – hoće li doći do smjene režima aktuelnog predsjednika te države Aleksandra Vučića, čija je retrogradna politika duboko umješala prste i u Crnu Goru, ali i u još neke zemlje regiona. I dok analitičari procjenjuju da je pad Vučićevog režima moguć u Beogradu, mišljenje se mijenja kad je u pitanju državni nivo. Da će do promjena režima na državnom nivou u Srbiji teško doći 17. decembra stava je i predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) i drugi na listi „Srbija na Zapadu – da se struka pita“ – Zoran Vuletić.

U razgovoru za Portal Analitika, Vuletić ističe kako s terena dobija utiske depresivnih ljudi, koji ne vjeruju niti u izborni proces niti da je moguće nešto promijeniti 17. decembra, što ga, kako kaže, ne čudi.

„Mislim da će teško doći do promjene režima na parlamentarnim izborima 17. decembra, međutim ono što je mnogo opasnije je što je opoziciono javne mnjenje praktično preparirano od medija koji su u United grupi i koji su propagandna platforma samo jedne izborne liste – Srbija protiv nasilja, koju su oni proglasili proevropskom, a koja u suštiti ne zaslužuje taj epitet“, poručuje Vuletić.

Sagovornik Analitike naglašava da lista Srbija protiv nasilja ne prihvata Plan Zapada za Kosovo, ne nudi nikakvu novu regionalnu politiku, reviziju odnosa s Rusijom niti uvođenje sankcija, kao ni revidiranje zelenaških ugovora s Kinom.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

„Tako da, kako god okrenete, ko god da bude pobijedio, neće se promijeniti politika. A ako se ne promijeni politika, manje je onda važno ko je izvođač radova u okviru iste politike“, izričit je Vuletić.

Tehnička vlada – prevara i obmana

Kako dodaje, ako na izborima najviše glasova dobije opozicija koja sebe smatra proevropskom, oni su spremni da naprave tehničku vladu.

„To podrazumijeva da su oni spremni da naprave većinu s Dverima, Jokićevcima, krajnjim desničarima, Milicom Đurđević i onda će oni, kako obećavaju građanima, kao tehnička vlada da se obračunaju s kriminalom i korupcijom, uvedu demokratiju, oslobode medije i da onda idemo ponovo na izbore. To su takve besmislice da nijesam siguran ni da djeca u vrtiću mogu da povjeruju u takve bajke. To je jedna politička obmana i prevara, a građani su postali otupjelih stavova i rezonovanja, pošto su konstantno izloženi propagandi, pa me ne bi začudilo da pristanu na tehničku vladu“, smatra Vuletić.

Naš sagovornik ima i pitanje za listu Srbija protiv nasilja – ko će u tehničkoj vladi biti ministar inostranih poslova.

„Što će Vuk Jeremić da nam donese kao ministar inostranih poslova, što već nijesmo preživjeli dok je bio prvi put, ili dok sad Vučić vodi i unutrašnje i spoljne i sve žive poslove. Ili recimo, ako nam ministar inostranih poslova bude Boško Obradović – šta možete vi u Crnoj Gori da očekujete, kakav odnos? Šta mogu da očekuju Bošnjaci, kakvu politiku iz Srbije“, pita Vuletić.

Ističe i da je voditi politiku na način da treba promijeniti Vučića, a ne i politiku – ogromna prevara i obmana građana Srbije i nastavak loših odnosa u regionu.

EU kao krajnji cilj, učlanjenje u NATO, sankcije Putinu…

Sagovornik Analitike stava je da bi građani trebali da ukažu povjerenje listi koju on predstavlja ukoliko su zaista za evropske integracije i za EU kao krajnji cilj, koji ima svoj put, ali ima i kraj.

„Pošto ovi ostali nude vječni put, put koji ide preko Moskve i Pekinga, a od te Evrope nema ništa“, naglašava Vuletić.

Kako dodaje, njih odvaja to što jasno i nedvosmisleno podržavaju zapadni evropski plan za Kosovo, jedini su koji su podržali zajedničku izjavu Šolca, Markona i Meloni nakon debate u EK, kad su rekli da prihvatanje plana za Kosovo predstavlja i de facto priznanje Kosova.

„Naš je stav da taj plan treba što prije da postane dio poglavlja 35. Srbija bi trebala prvo da ispregovara to poglavlje, pa da krene na ostala, pa bismo onda vidjeli kojom brzinom se otvaraju i zatvaraju sljedeća“, navodi Vuletić.

Druga stvar koja ih odvaja je, kako kaže, i to što zagovaraju stav da Srbija što prije zatraži prijem u NATO pakt. „Tako bismo otklonili najveći dio problema koji nas trenutno muči“, smatra Vuletić. Takođe, dodaje, zalažu se za momentalno uvođenje sankcija Rusiji i izvinjenje Ukrajini zašto Srbija nije uvela sankcije još 2014. kad je, kako ističe, bilo najnormalnije da se uvedu.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

„O sankcijama se ne smije govoriti kroz kalkulator, tu se radi o moralnom stavu. Naš stav je da neko ko je nevina žrtva mora da dobije podršku, a Ukrajina je nevina žrtva u ovom sumanutom Putinovom ratu“, naglašava Vuletić.

I najvažnija stvar koja ih, prema riječima našeg sagovornika, odvaja od ostalih jeste revizija svih zelenaških ugovora s Kinom za izgradnju infrastrukture.

„Kina i Rusija kad daju kredite nemaju ništa protiv da se troši novac, a kasnije preko zelenaških kamata naplaćuju svim građanima, što korupciju, što loše izvedene radove, jer kvalitet naravno postaje upitan kad se radi bez ikakve procedure. To su jasne pozicije i politike koje nas odvajaju, uz pozitivnu regionalnu politiku“, navodi Vuletić.

Stava je da politika Srbije u ovom trenutku drži region pod ključem, koji je zaključan još prije 30 godina.

Čak i ako pobijedi opozicija u Beogradu, teško do većine

Sagovornik Analitike naglašava i da je potreban početak kraja vučićizma i Vučićeve politike.

„Eventualnom pobjedom opozicije to bi podrazumijevalo da i u toj beogradskoj većini budu svi oni koji zagovaraju tehničku vladu na nacionalnom nivou. Ubijeđen sam da čak i ako se desi pobjeda opozicije u Beogradu, da će se i ta većina i vlast teško formirati“, kaže naš sagovornik.

Iako se, kako dodaje, takva vlast formira, daće privid nekakve pobjede i lošiju energiju za sljedeće parlamentarne izbore.

„Nakon ovih izbora, po mom sudu, ukoliko mi ne uđemo u Parlament, od 250 poslanika imaćemo samo jednog koji će drugačije misliti o ovoj politici. To je onda užasna pretpostavka i osnova za sljedeće izbore, koji nas čekaju, vjerovatno opet vanredni, do kraja sljedeće godine“, smatra Vuletić.

Mišljenja je da se ni smjenom Vučića ne bi smanjio uticaj Putina na Srbiju.

„Govoriti o smanjenom uticaju Rusije u slučaju da opozicija osvoji većinu je zaista iluzorno. S druge strane, mislim da bi kad bi čak i oni sklopili u tehničku vladu, region za nijansu bio mirniji za razliku od toga kad je Vučić na vlasti, zato što je to društvo iz tehničke vlade mnogo nesposobnije od Vučića“, ukazuje Vuletić.

Naglašava i da bi 90 odsto potencijalnih aktera eventualne tehničke vlade imalo isti odnos, isto razmišljanje i iste namjere prema regionu, samo malo manje sposobnosti za realizaciju.

Građani nijesu svjesni da je Šešelj simbol nakazne politike Srbije iz 90-ih

Vuletić smatra i da građani Srbije nijesu svjesni politike koju predstavlja Vučić.

„Da su svjesni, mi danas ne bismo razmišljali da li će naša lista Srbija na zapadu da osvoji tri po ili pet odsto na izborima, već bismo baratali s mnogo višim brojkam“, kaže Vuletić.

Kako dodaje, Šešelj nikad nije smetao Vučiću.

„Posljednjih par godina vratili su se radikalskim stavovima, prvenstveno kroz retoriku. Druga stvar koja nam pokazuje da naše društvo toga nije svjesno, je da Šešelj očigledno ne smeta Vučiću, jer Vučić neće angažovanjem njega da izgubi nijedan glas“, navodi Vuletić.

No, prema njegovim riječima, Vučić nije prvi koji je rehabilitovao Šešelja zvanično, kroz pravljenje koalicije.

„To je opet uradila ova opozicija koja danas predstavlja listu Srbija protiv nasilja. Javnost nije imala prilike da se upozna s tim, jer mediji koji kreiraju opoziciono javno mnjenje nijesu htjeli da obavijeste javnost da je Šešelj bio u koaliciji s Markom Bastaćem na izborima u opštini Stari grad, kao i u koaliciji s Aleksandrom Šapićem u dva mandata na Novom Beogradu“, objašnjava Vuletić.

Zoran Vuletić (Foto: portalforum.rs)

Građani, dodaje, nijesu svjesni čega je simbol Šešelj.

„On je simbol nakazne politike Srbije iz 90-ih godina. Građani očigledno nemaju taj osjećaj i ne vide kao problem to što će biti s Vučićem na listi“, kaže sagovornik Analitike.

Na pitanje u kojoj mjeri Vučićevi nesumnjivi uspjesi u kontroli vlasti u Podgorici, prije svega preko šefa Parlamenta Andrije Mandića, ali i predsjednika Milatovića, utiču na njegovu popularnost u Srbiji, Vuletić odgovara da dio društva koji podržava Vučića to i očekuje od njega.

„Ne stiče on tu bog zna kakvu popularnost time što očigledno utiče preko Mandića i Milatovića. Moguće da bi izgubio nešto malo izgubio da nije tako“, smatra Vuletić.

Vjesnik promjena ako naša lista uđe u beogradski i nacionalni parlament

Sagovornik Analitike vjeruje da će jedini uspjeh srpske politike i vjesnik promjena biti ako njihova lista uđe u beogradski i nacionalni parlament.

„Sve druge liste koje nude iste ili slične politike Vučiću i Dačiću, ne obećavaju nikakve novine, nikakve promjene“, ističe Vuletić.

Ukoliko, kako dodaje, njihova lista ne završi uspješno – Srbija će nastaviti da tavori, tinja.

„I dalje će živjeti u vremenu i svijetu koji ne razumije i potpuno nekompatabilna s evropskim, zapadnim demokratijama i dalje će se nastaviti propadanje. A region će patiti uz Srbiju, jer Srbija i dalje drži taj ključ koji je zaključao politiku zapadnog Balkana još prije 30 godina“, zaključuje Vuletić.

(Portal analitika)

1 KOMENTAR

  1. Moje je mišljenje da ukoliko bude stvorena tehnička koalicija svih u opoziciji da bi oni vladali u narednih četiri godine i da ne bi išli na raspisivanje vanrednih izbora jer bi im se vlast uskladila. Vodili bi otprilike istu spoljnu politiku kao danas Vučić i SNS, uostalom tada bi bili u koabitaciji sa njim kao Predsednikom.

Comments are closed.