среда, фебруар 28, 2024

Vučić: Vidovdansko predanje – spona koja nas povezuje

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. juna 2021. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom uručenja odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, povodom Vidovdana, da je vidovdansko predanje najčvršća spona koja povezuje naš narod i da je Kosovo jedna od najvažnijih tački našeg trajanja.

Vučić je u Palati Srbija  rekao da laureati treba da budu ponosni na doprinos koji su dali svojoj zemlji i svom narodu. On je rekao da tu nisu ljudi koji slično misle, ali da su priznanje zaslužili, svako iz svoje oblasti, i više od ovog priznanja.

Sve što sačinjava našu istoriju meri se merom vidovdanske etike, kazao je Vučić i dodao da je naša istorija veličanstvena a naši preci junački uzori kroz sve bitke, od Gazimestana do Košara, rekao je Vučić i dodao da je Srbija u svojoj prošlosti bila po pravilu sedam koraka “ispred onih koji nam danas drže lekcije o ljudskim pravima”.

Na kraju je Vučić rekao da smo poslednjih godina unapredili spomeničku kulturu, navodeći kao primer Hram Svetog Save na Vračaru, spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, Gavrilu Principu i Despotu Stefanu u Beogradu, kao i spomenik junacima sa Košara i kralju Petru Prvom Oslobodiocu u Novom Sadu.

Orden je dodeljen i crnogorskom političaru Andriji Mandiću, glumcu Predragu Manojloviću, posthumno pevaču Đorđu Marjanoviću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću, Narodnom pozorištu iz Prištine u Gračanici, Spomen parku “Kragujevački oktobar”, Filmskom centru Srbije, virusologu Milanku Šekleru i drugim istaknutim umetnicima, lekarima i zaslužnim pojedincima.