уторак, фебруар 27, 2024

EU: Vladavina prava vodi u Uniju

Slične objave

Podeli

BRISEL, 28. juna 2021. (Beta) – Čelnici parlamenata Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana danas su u Briselu u deklaraciji istakli ključnu ulogu parlamenata u procesu proširivanja i predočili da su reforme vladavine prava i temeljnih sloboda ključ za otvaranje vrata Unije zapadnobalkanskom regionu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sašoli), kao i čelnici parlamenata Portugalije, Slovenije i šest partnera EU sa zapadnog Balkana, posle susreta na vrhu su pozvali Savet ministara Unije da ispuni data obećanja i hitno preduzme akciju za ubrzavanje procesa proširivanja.

Na susretu je učestvovao i predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić, i čelnici parlamenata Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije, a u deklaraciji je naglašena – važnost uspešne tržišne privrede i regionalnog tržišta kao ‘ugaonog kamena’ za društveno-ekonomsku čvrstinu i evropsku integraciju celog zapadnog Balkana.

Oni su istakli bitnu ulogu parlamenata u dijalogu, razumevanju i pomirenju u regionu, “čime se direktno doprinosi miru, stabilnosti, boljitku i snažnijoj demokratiji” na zapadnobalkanskom području.

U zajedničkom dokumentu je predočeno da “napredak na evropskom putu vodi kroz međupartijski dijalog, jednoglasnost oko ključnih reformi vladavine prava, temeljnih sloboda, jačanja demokratskih ustanova”.