среда, фебруар 28, 2024

Regionalno povezivanje, usloviće napredak regiona i Evrope”

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, danas su izrazili želju da četiri evropske slobode – slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, što pre počnu da se primenjuju širom regiona i najavili punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula.

Na video-konferenciji Mali Šengen posvećenoj regionalnoj saradnji, Vučić, Rama i Zaev su se dogovorili i da se sastanu 29. jula u Skoplju, kako bi napravili pregled napretka u primeni dosadašnjih inicijativa i projekata i potpisali dodatne sporazume između tri zemlje vezane za sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i o saradnji i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

“Svesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno”, jedan je od zajedničkih zaključaka današnje video-konferencije, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

U zajedničkim zaključcima, kako se dodaje, Vučić, Rama i Zaev su pozvali “kolege iz regiona da potpišu i primenjuju slične sporazume, kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom Zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan deo svakodnevice gradjana”.

Sagovornici su se saglasili da je zemljama Zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali i da je isto toliko EU potreban Zapadni Balkan, budući da je region i okružen granicama Unije, a zemlje koje streme članstvu dele zajedničke evropske vrednosti.

Oni su posebno naglasili da će i pored kašnjenja u procesu proširenja i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa EU i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Govoreći o Zelenoj agendi, sagovornici su uputili zajednički poziv EU i SAD da se “pridruže zemljama širom regiona u cilju podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što pre, kako bi se unapredila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora, u sklopu primene Ekonomskog i investicionog plana EU i Zelene agende za Zapadni Balkan”.

“Naše zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora. Zamolićemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše gradjane i za zelenu energetsku budućnost EU”, naveli su učesnici video-konferencije Mali Šengen istakavši da “samo regionalno povezivanje, uz podršku EU može da doprinese opštoj stabilnosti i napretku celog regiona i Evrope”.