понедељак, март 4, 2024

Velimir Ilić: Odlaskom Suše kalup je razbijen

Slične objave

Podeli

Predsednik NUNS-a je istakao da je Gordana Suša bila novinarka koja je pomerala granice slobode, borila se protiv propagande i dospela na crnu listu Miloševićeve vlasti. Kako je istakao, Suša se borila za istinu i pravdu i u amanet novinarima ostavila da se ne povlače i ne ćute pred tiranima i kriminalcima.

Bodrožić je pročitao i šta je Suša napisala o novinarstvu u serijalu Dosije: „Novinar koji poštuje etički kodeks po definiciji je buntovan i dužan je da se uzdržava pritisaka da te principe prekrši… Novinar je pod najvećim pritiscima i ako jednom popusti uvek će popuštati“.

Novinar Jugoslav Ćosić je naglasio da je Suša bila u službi istine. „Gordana Suša je bila paradigma istrajnog i upornog novinara koji ne odustaje bez obzira na cenu“, poručio je Ćosić. On je istakao da je Suša uvek bila na najizloženijem mestu bitke, nije se štedela, bez kompromisa i ustupaka, bez povijanja, kao i da je zbog uverenja plaćala visoku cenu, ali i njena porodica. „Beskompromiano je štitila novinare, njihov kredibilitet i standard. Bila je borac za ljudska prava. To je istina o Goci Suši. To je istina Goce Suše“, naglasio je Ćosić. On je dodao da je čestitost bila njena najlepša osobina i da ništa iz te njene ljudskosti nije moglo da je pomeri.

Lazar Lalić rekao je da ga na Sušu seća hrabrost, novinarska profesionalnost i borba koju su započeli ranih 1990-ih. „Borila se za istinu, a cenu je plaćala ma koliko koštalo“, poručio je Lalić i dodao da je Suša bila veliki profesionalac, ali da će je se on sećati po prijateljstvu.