петак, април 12, 2024

Vučić u UN: Ogoljeno nasilje nad Srbima

Slične objave

Podeli

Vučić je, na početku govora, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, „nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

„Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije“, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, „pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Upitavši kakva je budućnost sveta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće reči generalnog sekretara Antonija Gutereša, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri „lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsednik „jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

„Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto već naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

„I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

„Primena dvostrukih aršina“

„I dok se već tri dana zaredom sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava, ali i bazične ljudske moralnosti ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese“, rekao je Vučić u govoru pred Generalnom skupštinom UN.

Svi govornici do sada, kaže predsednik Srbije, govorili su o neophodnosti promena u svetu, ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

„Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima koji su prekršeni i koji su nas doveli u današnju situaciju i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta“, istakao je Vučić.

Posebno onih, kako dodaje, koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla, drži političke i moralne lekcije.

„U ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I, činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži“, kaže predsednik Srbije.

Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenom radošću sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Srbije, naveo je Vučić.

„Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244“

Vučić je rekao da je nemačka ministarka rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

„Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN, donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina“, rekao je.

Prema njegovim rečima, prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN – bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

„Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja“, podvukao je Vučić.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji, naveo je Vučić.

Kada su „taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

„A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova“, rekao je predsednik Srbije, prenosi RTS.

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji Kosova i Metohije od Srbije, doneta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji, dodao je.

GORE OD SVEGA JE TO ŠTO NAM SVI ONI KOJI SU POČINILI AGRESIJU PROTIV SRBIJE, DANAS DRŽE PRIDIKE O TERITORIJALNIM INTEGRITETU UKRAJINE, KAO DA MI NE PODRŽAVAMO INTEGRITET UKRAJINE, A PODRŽAVAMO GA I PODRŽAVAĆEMO GA, JER MI SVOJE PRINCIPE I POLITIKU NE MENJAMO, BEZ OBZIRA NA VIŠEVEKOVNO TRADICIONALNO PRIJATELJSTVO SA RUSKOM FEDERACIJOM, NAPOMINJE VUČIĆ.

ALI, KADA IH PITAMO O TERITORIJALNOM INTEGRITETU REPUBLIKE SRBIJE I ONOME ŠTO SU URADILI MOJOJ ZEMLJI, ODGOVOR JE ONAJ KOJI STE SVI VI PREDSTAVNICI MALIH ZEMALJA U SVETU ČULI BEZBROJ PUTA – NE VRAĆAJTE SE U PROŠLOST, GLEDAJTE U BUDUĆNOST, JER TO JE JEDINI NAČIN DA VAŠA ZEMLJA OSTVARI NAPREDAK, REKAO JE.

„Ogoljeno nasilje nad Srbima“

Predsednik Srbije je rekao da se danas na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

Podseća da se prošle nedelje, „nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu“, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju, obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da će Srbi, citiram, „da pate i plate grešku koju su napravili“.

Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost – moguće je“, dodao je Vučić.

„Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora“, rekao je Vučić.

Od kako su EU i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije tzv. „Vlade Kosova“, zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50 odsto, dok su u istom periodu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza“, rekao je Vučić.

Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina upucani su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvju neki – od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KSB suprotno R1244 SB UN. Sedmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN, rekao je predsednik Srbije.

„Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN“, ističe predsednik Srbije.

N1 Srbija