субота, април 20, 2024

Vučić: Srbija, država koja ima pravo na reč i poštovanje

Slične objave

Podeli

KRAGUJEVAC/BEOGRAD, 15. februara 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpskom narodu u centralnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i onima koji žive u drugim državama, prava i budućnost može garantovati samo “demokratska, suverena i slobodna” Srbija.

“Ne može za njih njihova prava i njihovu budućnost da izbori nikakva Kozačka skupština, nikakve prazne parole, nikav lažni a glasni patriotizam i nikakvi divlji pozivi na novi krug rata i smrti”, rekao je Vučić čitajući Sretenjsku besedu u Kragujevcu povodom Dana državnosti Srbije.

Vučić je naveo da je država rođana upravo u Kragujevcu, gde je 15. februara 1835. godine donet prvi moderan ustav Ustav Kneževine Srbije, i dodao da od tada “nikada nije umirala”. Za nas ne postoji važniji zadatak nego da se prema onome što imamo odnosimo, što je stvoreno našom slobodnom voljom, odnosimo odgovorno, da ga čuvamo i jačamo i da ne dozvolimo da bilo ko ugrozi suštinu našeg postojanja i našeg opstanka”, kazao je on i dodao da je Srbija danas suočena sa posledicama rata na istoku Evrope u kome ne učestvuje, ali ga trpi, kao i sa pritiscima oko Kosova i Metohije.

“Danas svoj spas možemo da nađemo samo u činjenici da smo u poslednjih deset godina stvorili ono što su naši preci hteli – da stvorimo jaku državu, demokratsku, slobodnu i suverenu koja je u stanju da raste, razvija se i jača i istovremeno čuva svoje nacionalne interese”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, stvorena je država koja ima pravo na reč i poštovanje, i koja to pravo crpi iz poštovanja onih principa koje bi ceo demokratski svet trebalo da poštuje.

“Ne oduzimajući nikome slobodu da sam odlučuje i da se bori za svoje, mi možemo da zahtevamo i da se poštuje i naša sloboda da budemo suvereni, sami odlučujemo i borimo se za svoje. Bez države, samo kao narod, to ne bismo uspeli”, rekao je predsednik Srbije.