четвртак, јул 25, 2024

Vučić sa vrhom SPC i Dodikom: Rezolucija o Srebrenici ključno pitanje za opstanak Srba

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. maja 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas  čelnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izrazio zahvalnost što se bave “nametnutom rezolucijom o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda“.

Posle ručka na kojem je ugostio patrijarha SPC Porfirija, Sveti arhijerejski Sabor SPC i Dodika, Vučić je na Instagramu napisao da su zvaničnici Srbije uložili veliki trud da spreči usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), koje se očekuje 23. maja.

“Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli”, naveo je Vučić.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarne sednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Nemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.

Vučić je napisao i da je srpski narod na Kosovu izložen “brutalnom progonu koji se neće lako zaustaviti”. “Svakim danom na različite načine pokušavaju ne samo iz duše i srca, već i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju. Suprotstavićemo se svim političkim sredstvima i činiti sve za naš narod na Kosovu i Metohiji i naravno nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo”, naveo je Vučić.

Dodao je da je “jedina pozitivna stvar u nelakim vremenima da se Srbija i Srpska ekonomski razvijaju dobro i da ide bolje od očekivanog, imajući u vidu situaciju u svetu”.