недеља, јун 16, 2024

Petković: Desetine povređenih na Kosovu, upucanom Srbinu se bore za život

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. oktobra 2021. (Beta) – Desetine Srba povređeno a jedna osoba je životno ugrožena, tokom sukoba sa pripadnicima specijalne kosovske policije na Severu Kosova, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i pozvao Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno zaštite Srbe u pokrajini.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Petković je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog toga uputio u Rašku, gde će se u 15 časova sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

“Među desetinama povredjenih upucan je i teško povredjen Srećko Sofronijević (36), čovek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život. Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavjen u plućnom krilu. Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija”, naglasio je direktor kancelarije za Kosovo.

Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gde su “rafalima zasuli” Severnu Mitrovicu i Zvečan i ocenio da je namera Kurtija da time “proizvede sukobe širih razmera”. “I Kfor i međunarodnu zajednicu pozivamo da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija. Jer ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će. Ovo je pravi trenutak da bez oklevanja čujemo odgovor od međunarodne zajednice, koja je dužna da odbrani srpski narod”, rekao je Petković.

On je naveo da su Srbi sprečili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do Tehničke škole u Severnoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gde su ih “pod rafalima” oterali jer su upadali u magacine i privatne kuće. “Kada su se vratili u bazu ‘Belvedere’, šest oklopnih vozila krenulo je na sever i narod ih je ponovo sprečio kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život”, istakao je on.

Petković je rekao da Priština iz dana u dan generiše krizu i pokušava da stvori novu realnost, ali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da se Oluja i novi pogrom Srba neće ponoviti. On je optužio kosovskog premijera Kurtija da je “psihopata” i da pokušava da osim verbalnog delikta na Kosovu uvede i zabranu kretanja. “Na narod ide dugim cevima i pod izgovorom krijumčarenja ‘hapse’ se fanta i koka kola… Rafalno pucaju na narod i ‘obračunavaju’ se sa lekovima a naše lekove drže na terminalu i ne dozvoljavaju da dođu do bolnica”, rekao je Petković  i pozvao Srbe da ostanu uzdržani i mirni i ne nasedaju na provokacije.

Milovanović: Marketing Prištine od čega će koristi imati i propagandna mašinerija u Beogradu

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović ocenila je danas da je akcija kosovske policije u srpskim sredinama na Kosovu predizborni marketing privremenih institucija u Prištini, a od kojeg će koristi imati i “propagandna mašinerija u Beogradu”.

“Štetu će, kao i mnogo puta do sada, osetiti samo Srbi na Kosovu i Metohiji, koji i tako žive u ekstremno teškim uslovima”, navela je Manojlović u pisanoj izjavi. DS smatra da je od izuzetne važnosti da se predstavnici vrate za pregovarački sto, da prestane zveckanje oružjem i da životi građana konačno budu na prvom mestu.

“Za nas iz Demokatske stranke, jedini interes je interes ljudi koji žele da žive mirno i dostojanstveno u svom zavičaju, u svojim domovima, da ne ležu i ne bude se sa strepnjom, drhteći od zvuka sirena za uzbunu, metaka i suzavca i sa stalnom mišlju da će ponovo morati u egzodus”, navodi Manojlović.

Kurti pozvao građane da ne pdaju pod uticaj medija iz Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je današnjoj akciji kosovske policije prethodila intenzivna istraga i da je ona sprovedena po naređenju i u koordinaciji sa nadležnim tužilastvom i sudom. On je na svom nalogu na Fejsbuku potvrdio da je policijska akcija završena i pozvao građane u severnom delu Kosovske Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koji “brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da ih politizuju i etnički oboje”.

Kurti je naveo da su zaplenjena roba i dokazi, koji predstavljaju materijalne dokaze. “Kriminal i kriminalne grupe neće biti tolerisani i biće suzbijani. Borićemo se protiv šverca i sprečiti ga”, napisao je Kurti.

Akcija kosovske policije započela je u ranim jutarnjim satima u više rejona na Kosovu, u Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici, srpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici i Zvečanu sukobilo se s policijom tokom akcije pa su bačene kamenice i šok bombe, a zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa tablicama RSK, dok je na više civilnih vozila oštećeno, javlja Kossev.

Vučić pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu: Budite spremni, radite, vežbajte…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prioritet države da čuva mir i stabilnost “po svaku cenu”, ali da će država morati da zaštiti narod, ako bude pokušaja napada. On je danas obišao jedinicu Žandarmerije u Kraljevu koja ga je pozdravila pesmom “Hriste Bože”.

Vučić je zahvalio pripadnicima žandarmerije na svemu što čine “u odbrani svoje otadžbine, štiteći njen integritet”. “Nikad niste tražili izgovor i lakše rešenje već ste štitili svoj narod. Budite spremni, radite, vežbajte, a mi ćemo dati sve od sebe da vam plate budu veće, da imate sigrunu budućnost za sebe i svoju decu”, rekao je predsednk u Kraljevu.

Nakon Kraljeva, Vučić je otišao u Rašku na razgovor sa kosovskim Srbima. “Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas, izjavio je Vučić u razgovoru sa predstavnicima Srpske liste i poručio da će Srbija nastaviti da čuva mir i poštuje sve sporazume.

Pred nama je težak period, biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku, tražiće njen nestanak pred proleće i sve će to pasti na pleća Srbije. Na svemu tome će da rade najmoćnije zemlje sveta, rekao je Vučić. Što se Prištine tiče, sa njima je nemoguće razgovarati, rekao je Vučić i poručio građanima da budu strpljivi, “jer oni neće da ispune sporazum”. Ako krenu u nasilje, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas, poručio je Vučić, uz “samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi da platimo i zato je moja molba da to izbegnemo”. Čuvaćemo mir, poštovaćemo sve sporazume, moja poruka i njima i vama je – nisam poput nekih, niti je Srbija kakva je bila ranije, rekao je Vučić.