уторак, март 5, 2024

Crnogorski jezik ne postoji, tako srpski zovu neki Crnogorci

Slične objave

Podeli

NOVI SAD/BEOGRAD, 13. oktobra 2021. – U novim udžbenicima srpskog jezika za 8. razred osnovne škole u Srbiji navodi se da crnogorski jezik ne postoji, već da srpski jezik tako nazivaju „neki Crnogorci”.

To je stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika koji djeluje u okviru Instituta za srpski jezik SANU. Pored crnogorskog, negiraju se hrvatski i bosanski jezik.

Naime, u južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik. U fusnoti za srpski jezik se navodi: „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski”.

Crnogorska partija sa sedištem u Novom Sadu ovaj skandalozan čin obrazovnih vlasti u Srbiji vidi kao još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vrijedno ili nepostojeće. Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i međusobnom uvažavanju.

Očekujemo od državnih institucija Crne Gore da reaguju i osude apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika, navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

M. Markov