субота, јул 20, 2024

Vučić sa predsednicom Grčke o energetskom povezivanju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. marta 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu razgovarao o daljem infrastrukturnom povezivanju sa tom zemljom i o daljem “energetskom povezivanju”.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je dogovorena “kupovina određenih količina tečnog gasa” iz Grčke.

“Analizirali smo i političku situaciju u celom regionu jugoistočne Evrope i svetu, ali analizirali smo i naše bilateralne i ekonomske odnose i mogućnost saradnje u različitim sferema društvenog života. Srbija i Grčka su potvrdile privrženost i podršku principima povelje i rezolucije Ujedinjenih nacija, i teritorijalnom integritetu obe zemlje”, kazao je Vučić.

On se zahvalio grčkoj predsednici na podršci te zemlje evropskom putu Srbije i dodao da je od vitalnog interesa za Srbiju da nastavi da traži kompromisno rešenje u razgovorima sa Prištinom i ubrza evropski put.

Vučić je rekao da “Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih odnosa” i da se čini “da se naši narodi i te kako dobro razumeju”, a da su onda “političari tu da kroz državne strukture samo prate to što ljudi jedni prema drugima osećaju”.

Istakao je da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na odmor, a da je cilj Srbije da privuče veći broj grčkih turista. Vučić je rekao i da je predložio grčkoj predsednici da zajedno budu pokrovitelji izložbe sa predmetima iz Hilandara.