четвртак, јул 25, 2024

Vučić pred SB UN: Stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe jedini cilj Prištine

Slične objave

Podeli

UJEDINJENE NACIJE, 8. februara 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da je stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovo proterivanje sa Kosova jedini cilj vlasti u Prištini.

Na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Vučić je rekao da prištinske vlasti pojačavaju “sistematske napade” na srpsko stanovništvo.

“Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Beograd tražio sednicu SB UN jer su aktivnosti Prištine “takve prirode da mogu izazvati nepopravljivu štetu” u periodu do sazivanja redovne sednice SB UN o Kosovu krajem aprila.

“Direktan povod za podnošenje zahteva je odluka Centralne banke Kosova kojom su transakcije u dinarima zabranjene od 1. februara. Ta mera predstavlja napad na Srbe jer njihov opstanak na Kosovu u velikoj meri zavisi od dinarskih sredstava koja dolaze iz budžeta Srbije”, naveo je.

Dodao je da “ogroman broj ljudi” na teritoriji Kosova zavisi od dinarskih prihoda iz budžeta Srbije i da odluka o evru kao jedinom sredstvu plaćanja na Kosovu “direktno lišava veliki broj ljudi sredstava za život”.

“Evro nije legalna valuta na Kosovu i Metohiji, već se samo tako tretira, a ukidanje dinara ima za cilj proterivanje Srba”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da Priština nema “nikakve argumente” kada tvrdi da je ukidanje dinara preduzeto radi obezbeđivanja vladavine prava.

“Imajte na umu da oni koriste termin vladavina prava isključivo da bi naudili Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da vid pritiska predstavlja i kontinuirano optuživanje Srba povratnika na Kosovo “za lažne ratne zločine”, dok se na slobodu puštaju “Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine”.

Vučić je kazao da je pre dolaska Aljbina Kurtija na čelo kosovske vlade bilo 669 etnički motivisanih napada na Kosovu, a da je taj broj od tada uvećan 300 odsto.