среда, јул 24, 2024

Vučić: Osudiću Rusiju kada Zelenski osudi NATO agresiju na Srbiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MONAKO, 22. februara 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Monaku da će osuditi priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsednik te zemlje Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO agresiju na Srbiju 1999. godine.

On je to izjavio reagujući na izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandara Aleksandroviča da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi jučerašnji potez Rusije o priznavanju nezavisnosti Donbasa.

“Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstva sa nekima i mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine. Ali ako je već to tako ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsednika svoje zemlje gospodina Zelenskog i da ga zamoli da koliko večeras na televiziji da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom provele SAD, Velika Britanija, Nemačka i druge zemlje i ja sam siguran da će on to da uradi. Pa čim on to uradi ja ću sa radošću prihvatiti poziv i odgovoriti na njegove molbe”, rekao je Vučić televiziji Pink u Monaku.

Vučić je ponovio da je politika Srbije vojna neutralnost, ali da srpska politika nije neutralna i da neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava. “Srbija je uvek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promena”, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak priznao nezavisnost Donjecka i Luganjska, proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini i potpisao “sporazume o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći” s njima, a potom naredio ruskoj vojsci da “čuva mir” na tim teritorijama.

1 KOMENTAR

Comments are closed.