среда, април 17, 2024

Vučić: Očekivano težak sastanak sa Kurtijem

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 27. februara 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima težak sastanak u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

“Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje”, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa sastanka koji je još u toku.

Na sastanku učestvuju i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na početku sastanka sa liderima Beograda i Prištine, Borel je na Instagramu napisao da je “na dnevnom redu Predlog EU o normalizaciji odnosa” i da se nada “konstruktivnom pristupu dve strane”.

Trilateralni sastanak je počeo nešto pre 18.00. Borel i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem. Posle sastanka sa Borelom i Lajčakom, Vučić je na Instagramu zahvalio “svima koji imaju poverenje u državno rukovodstvo” i veruju da će uraditi ono što je najbolje za zemlju.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je ranije na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija “nije poslednji sastanak”. “Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu”, kazao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi “ono što je najbolje” za Srbiju. “Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u ’90-te. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to”, kazao je Vučić u video poruci.