понедељак, јул 22, 2024

Vučić i Čavušoglu o jačanju saradnje i regionalnim pitanjima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 31. avgusta 2021. – Prema saopštenju iz kabineta srpskog predsednika, izuzetan lični i profesionalni odnos Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza Srbije i Turske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o unapredjenju i jačanju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Čavušoglu i Vučić su se saglasili da u odnosima dve zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje i u oblastima energetike, turizma, kulture i obrazovanja. Vučić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje.

Srpski predsednik je posebno istakao lični doprinos predsednika Erdogana koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Srbiju, kao i značaj Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju koji je ojačao veze dve zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu.

“Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta i u tom smislu pozdravljam sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu, kao i realizaciju niza investicija u nerazvijenim delovima Srbije”, naglasio je predsednik Vučić i dodao da se nada nastavku ovog pozitivnog trenda, posebno na planu infrastrukture.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu danas je počeo dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima i prisustvovati svečanom otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru. On je u Beogradu razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastaće se i sa svojim srpskim kolegom i domaćinom Nikolom Selakovićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

M. M.