субота, јул 13, 2024

Vučić Dodiku povodom Dana Republike Srpske: Doba velikih izazova tek dolazi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. januara 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske i poželeo mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svih građana Srpske.

“Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku, tek dolazi. Ovo sam rekao jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe vreme izazova za jedne, takvo je i za druge”, naveo je Vučić.

U čestitki je ocenio da se Srbija “svih ovih godina ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma”.
Kako je dodao, “mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima”.

“Republika Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske”, poručio je Vučić.

On je dodao da predstoje “veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba“, kao i “dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima”.

Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva. Istovremeno, naš zajednički zadatak je da čuvamo mir i budućnost našeg naroda. Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg srpskog naroda“, poručio je Vuč