субота, јул 20, 2024

Vučević saopštio kandidate za sastav nove Vlade, Dačiću MUP

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. aprila 2024. (Beta) – Mandatar za sastav nove vlade i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević rekao je danas da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove Vlade Srbije i predložio kandidate za ministre.

Vučević je nakon sednice Predsedništva SNS kazao novinarima da će predložiti da Ivica Dačić bude ministar unutrašnjih poslova, a Siniša Mali ministar finansija dok će potpredsednik Vlade biti bivši direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin.

On je kazao da će Irena Vujović biti kandidatkinja za ministarku za zaštitu životne sredine, Goran Vesić je predložen za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Dubravka Đedović za ministarku rudarstva i energetike.

Rekao je da će predložiti da Tomislav Momirović bude ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović ministarka pravde, Bratislav Gašić ministar odbrane, Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Tanja Miščević ministarka za evrointergracija, a Slavica Đukić Dejanović ostaće, verovatno, ministarka prosvete.

Dodao je da je Zlatibor Lončar kandidat za ministra zdravlja, Nemanja Starović za ministra za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski biće kandidovana da rukovodi Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji, a Nikola Selaković kandidat je za ministra kulture.

Jelena Žarić Kovačević kandidatkinja je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Adrijana Mesarović za ministarku privrede, Aleksandar Martinović za ministra poljoprivrede dok je Zoran Gajić kandidovan za ministra sporta i Husein Memić za ministra turizma i omladine.

Vučević je naveo da će Milana Krkobabića predložiti za ministra za brigu o selu, Dejana Ristića za ministra informisanja i telekomunikacija, a Darka Glišića za ministra za javna ulaganja.

Novica Tončev, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura predloženi su da budu ministri bez portfelja.

Vučević je izjavio da će SNS imati najviše novih ministara i da će u novoj Vladi na ministarskim funkcijama biti 10 žena.

Po njegovim rečima, nova Vlada Srbije će imati 31 ministra od kojih će osam biti nove ličnosti, a četvoro predloženih nisu članovi nijedne stranke.

On je kazao da je “prirodno najviše” ministara iz Beograda, ali da ih ima iz Novog Sada i Vojvodine dok će “posle 20 godina jedna ministarka biti iz Niša”.