петак, јун 21, 2024

VOA: Stejt department ohrabruje Kosovo i Srbiju da nastave moratorijum na pitanja priznavanja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/VAŠINGTON, 3. septembra 2021. (Beta) – Stejt department ohrabrio je Kosovo i Srbiju da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola na upit Glasa Amerike (VOA) povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma.

Dve verzije dokumenta od 16 tačaka, za kosovsku i srpsku stranu, pre godinu dana u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali su aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti – tada glavni politički pregovarači dve strane, prenosi danas Glas Amerike.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru Glasu Amerike precizirao i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom i Kosovom u ispunjavanju obaveza podržavajući, kako je ustvrdio, cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa.

“Nadamo se da će naši partneri u dobroj veri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu. Brojni elementi sporazuma podrška su prioritetima i naše šire vizije regiona – energetska diverzifikacija, regionalna povezanost, primena moratorijuma na prijavu u članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba”, navedeno je u odgovoru prispelom Glasu Amerike iz Stejt departmenta.

Ukazano je i da potreba za potpunom normalizacijom nije vremenski ograničena zbog čega se Kosovo i Srbija ohrabruju na izgradnju političkog poverenja “kroz ozbiljno i suštinsko učešće u procesu dijaloga uz posredovanje EU”. “Takođe, ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da oznaže saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa”, ukazano je u odgovoru. U odgovoru je istaknuto da su SAD spremne da pruže podršku.

SAD su spremne da podrže rad na postizanju sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i napredak. Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se ponovo uključe u proces – imajući u vidu hitnost rešavanja i tehničkih i političkih pitanja”, navedeno je u odgovoru neimenovanog zvaničnika američkog Državnog sekretarijata.

Vašingtonski sporazum potpisan je posle dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020, podsetio je Glas Amerike. Bivši američki predsednik Tramp označio ga je prekretnicom kojom je okončana, kako se izrazio, nasilna i tragična prošlost, kao i godine neuspešnih pregovora dve strane koje su u višedecenijskom sporu.