субота, јул 13, 2024

Vladimir Pajić: Ostavke Dubravke Đukanović i Olivere Vučković ih ne aboliraju od odgovornosti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. jun 2024. – Nakon što su direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dubravka Ðukanović, i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Olivera Vučković, podnele ostavke na svoje funkcije, oglasio se Vladimir Pajić, konzervator i restaurator i poslanik Pokreta slobodnih građana.

Ostavke direktorki dve najvažnije ustanove za očuvanje kulture u Srbiji u ovom trenutku samo predstavlja pokušaj pranja njihovih biografija. Moralni čin ostavki one su dugovale našim građanima još odavno zbog svega što su dopustile i učinile. Ne smemo zaboraviti da je Beograd doživeo potpunu devastaciju, da je Kalemegdan trajno uništen K-distriktom, da je Stari savski mosti predviđen za rušenje i da je nestao veliki broj beogradskih vila i kuća od ogromnog značaja. Uništenje Generalštaba, Sajma kao i rimskog groblja u Vlajkovićevoj samo su poslednji udarac na sve što je do sada srušeno.” rekao je Pajić.

On je dodao da je zbog nerada i zloupotrebe ove dve insitucije, prethodnih kao i pomenutih direktorki, naša zemlja izgubila preko osamdeset zgrada i lokaliteta od najvišeg značaja za Srbiju i da nakon toga ostavke ne znače ništa.

Naše kulturno nasleđe je naša ogromna vrednost i nećemo dopustiti njegovo dalje uništavanje. Oni koji su sa Vesićem, Šapićem i Malim “tikve sadili” neće oprati svoj obraz ostavkama, jer je na njima odogovornost i krivica za uništenje Beograda kao i spomenika po celoj Srbiji.” zaključio je Pajić, navodi se u saopštenju za javnost PSG.