петак, јул 12, 2024

Vlada Kosova: Sankcije Rusiji, Belorusiji i Iranu

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 13. juna 2024. (Beta) – Vlada Kosova je danas donela odluku o uvođenju sankcija prema Iranu, kao i proširenju sankcija protiv Rusije i Belorusije u vezi sa situacijom u Ukrajini i u vezi sa teškim kršenjem i zloupotrebom ljudskih prava u Ruskoj Federaciji.

Zamenica ministra unutrašnjih poslova Liza Gaši je, obrazlažući ove mere, rekla da je jedna od sankcija Ruskoj Federaciji vezana za ubistvo ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

“Nastavljajući da podržava protivljenje ruskoj agresiji na Ukrajinu iu skladu sa sankcijama EU i SAD, Ministarstvo spoljnih poslova predlaže na razmatranje i usvajanje odluke o primeni 12. i 13. paketa sankcija EU protiv Ruske Federacije zbog kršenja i pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitet i nezavisnost Ukrajine i druge sankcije za ozbiljna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava u vezi sa ubistvom ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog”, rekla je Gaši.

Ona je kazala da je “paket sankcija protiv Irana”, uveden “protiv lica i subjekata uključenih u nuklearne raketne aktivnosti i lica koja pružaju podršku vladi Irana”.

Kosovo je i ranije bilo među onima koji su sankcionisali Rusiju zbog rata u Ukrajini, od njegovog početka 2022. godine.